Centeróriások klasszis meccsei, tovább dúl a harc az MVP-címért

Megrendezték az MLK-napot, Booker és Jokic majdnem ötvenet szórt, Embiid legendásan nagy meccset játszott...avagy ez történt az NBA 13. játékhetének első felében.

625_5.jpg

Rögtön a hét első napján, a karácsonyi meccsekhez hasonló különlegességgel bíró Martin Luther King-napot tartott az NBA, ami minden év januárjának harmadik hétfőjére esik. A polgárjogi aktivista emlékére szentelt játéknap számos meccsét hagyományosan európai nézőbarát időpontokban rendezik, így hazánkban is kora estétől követni lehetett a legjobbakat. Szerencsére jó néhány klasszis teljesítménnyel jutalmaztak meg minket kedvenceink, íme néhány közülük.

Muszáj Devin Booker 48 pontjával kezdenünk, hiszen kis híján múlt, hogy csatlakozzon az idén 50 felett dobó játékosok szűk körébe. A Phoenix Suns a San Antonio Spurshöz utazott, ahol érvényesítette is a papírformát és győzelemmel távozott. A mérkőzés hőse a 48 pontot szerző Booker volt, aki karrierje során már tizenötödik alkalommal ment negyven fölé, a Suns történetében pedig senki nem rendelkezik több ilyen meccsel, bár Amar'e Stoudemire szintén 15 alkalommal érte el vagy lépte túl a 40 dobott pontot.

Luka Doncic is nagy napot fogott ki az MLK-Dayen, hiszen tripla-duplájával győzelemre vezette csapatát az idén a leggyengébbek között számon tartott Thunder ellen. Doncic 20 pontot, 11 lepattanót és 12 gólpasszt tett be a közösbe, természetesen mindhárom kategóriában csapata legjobbjaként zárt. A fiatal szlovén 41. alkalommal szerzett TD-t egy NBA-meccsen, ezzel máris, negyedik szezonjában elmondhatja magáról, hogy nemhogy a legtöbb tripla-duplát szerezte a Mavericks történetében, de mostantól egymaga többel rendelkezik, mint az összes többi játékos a Dallas fennállása során. És a hab a tortán: Doncic egyike lett azon öt játékosnak a liga történetében, akik saját csapatuk TD-inek több, mint a felét adják. Az érdekesség kedvéért a másik négy játékos: Oscar Robertson (Cincinatti Royals), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), LeBron James (Cleveland Cavaliers) és Kyle Lowry (Toronto Raptors).

Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradó éjjel tizenhárom találkozó került megrendezésre és abszolút nem szűkölködtünk a klasszis és történelmi teljesítményekben. Soha korábban nem volt az NBA-ben olyan játéknap, amikor: ennél több 25+ pontos teljesítmény (26 játékos), ennél több 30+ pontos teljesítmény (15 játékos), és ennél több 30+ pontos dupla-dupla (8 játékos) született volna.

Legendás mérkőzése volt a 76ers kameruni vezérének, Joel Embiidnek, aki bár megdönteni nem, de beállítani be tudta karriercsúcsát az Orlando Magic ellen. Embiid 50 pontot szerzett 74%-os mezőnymutatóval, de ami a dolog pikantériája, hogy a nagy különbségű győzelem miatt mindezt 27 játékperc alatt érte el. A Sixers vezére már a harmadik negyed után (!) 47 ponttal állt. Mondanom sem kell, végső számai extrán kimagasló pont/perc aránynak számítanak, ennél kevesebb idő alatt a liga történetében csak Klay Thompson tudott ötven felé menni, ő 2018-ban pár másodperccel kevesebb idő alatt érte el ugyanezt a határt. Tekintve azt, hogy Thompson egy igazi catch-and-shooter, Embiid teljesítménye még inkább csodálatra méltó. A klasszis center ráadásul lekapott mellé még 12 lepattanót, így viszont elmondhatjuk, hogy nála kevesebb játékperc alatt soha senki nem zárt legalább 50-10-es meccset. Embiid egyébként majdnem pontosan egy éve, 2021 februárjában a Bulls ellen állította fel 50 pontos karriercsúcsát, most ezt tudta megismételni.

Az MVP-cím másik jelöltje, Nikola Jokic sem szerénykedett a Clippers elleni, hosszabbítással végződő győzelmük során: 49 pontos, 14 lepattanós és 10 gólpasszos tripla-duplával (TD) rukkolt elő. A hosszabbítás öt percében csapata 16 pontjából tizenegyet vállalt. Az utóbbi 45 évben a szerb lett ezzel az egyetlen olyan center, aki legalább 45 pontot szerzett TD-je során. Mai brutális teljesítményével minden idők negyedik legtöbb pontot dobó tripla-duplázója lett a centerek között a ligának, ennél több pontot centerként csak Kareem Abdul-Jabbar (50) és Wilt Chamberlain (kétszer is, 51 és 53) tudott szerezni TD keretein belül. A Nuggets egyébként a hosszabbítás utolsó pillanataiban egy zseniális Jokic-gólpasszal és Aaron Gordon nagy triplájával húzta be a győzelmet:

 Borító: Josh Reynolds/Twitter - Joel Embiid és Nikola Jokics

süti beállítások módosítása