Magyar nagydíjak – Batthyány-Hunyady Díj

A nagyversenyek sorában a második nagy erőpróba, amelyben a derbyévjárat az idősebbekkel mérkőzik, illetve mérkőzhetne.

seebirk-2-800x445-1.png

A versenyt 1828-ban Batthyány Gusztáv és Iván, Hunyady Ferenc és József alapították, a díjat az általuk letett 500-500 arany évi 5%-os kamata képezte. Mint – mai divatos szóval élve – szponzorok, ők lettek a verseny névadói. Az első Batthyány-Hunyady Díjat 1829-ben futották, a két angol mérföldes távon kétszer kellett a pályázóknak megküzdeniük.

1836-tól már csak egyfutamos a verseny és a táv is változott, egy angol mérföld lett, ami megfelel a mai 1600 méternek. Ettől az időtől kezdve a Batthyány-Hunyady Díj a tavaszi pesti meetingen a hároméves és idősebb évjáratú telivérek legjelentősebb összehasonlító versenye volt 1896-ig, amikor megjelent a Király, később Millenniumi Díj, hogy átvegye ezt a szerepet.

1949-ben a két arisztokrata neve már nem szerepelhetett a programon, Dákai Díj, majd mivel általában május 1-én (vagy annak közelében) futották, a Munka Ünnepe Díj nevet kapta. 1986 és 1990 között lényegében a Káposztásmegyeri Díj töltötte be ezt a szerepet. Most újra helyreállt a klasszikus versenyrend, a régi-új Batthyány-Hunyady díjat ismét a Káposztásmegyeri és a Nemzeti Díj közötti időben futják. Éppen utóbbi futam közelsége miatt viszont egyáltalán nem a háromévesek célpontja.

A képen a duplázó, az 1972 és 73-as győztes Immer, Hertelendy Gáborral

Ebből adódóan az idősebb lovak diadalmaskodtak, kivételt az olyan klasszis háromévesek képeznek, mint Tokio, Rascal, Miczi, San Gennaro, Starlight, Tempó, Cagliostro, Kamarás (ők a II. világháború előtt) majd Hellas, Gulianar, a nyitóképen látható Seebirk, Burda, Konfidens, Talár, Korda, Lajta, Devil Princess, de a XX. század utolsó győztese, aki a derbyévjáratot képviselte, 1993-ban a csodálatos Finavon, aki egy sokáig emlékezetes versenyben a korszak szupersztárját, Ryan’s Giftet verte Varga Zoltánnal a nyergében. Az utolsó induló pedig 1995-ben Gálya volt, aki végül negyedik lett, szintén Varga Zoltánnal.

Ezt hosszú csend követte egészen 2020-ig, amikor is Kovács-Bakos Szilvia indulónak adta Charlie Firpot, aki meg is nyerte a versenyt. Újra hároméves telivér a trónon.

Az új évezred bajnokai:

Nézzük a statisztikákat 1947-től:

A lovasok bajnoka Gutai János lenne, de nyolc győzelméből 6 még 1947 elé esik, ahogy a hétszeres győztes, angol Jackson-é is, így hat sikerével Varga Zoltán a legeredményesebb a második világháború után.

A trénereknél 13 győztes idomítottjával Aperianov utolérhetetlen, mögötte Ribárszki következik néggyel, míg az apamének királya az 1964-es bajnok, Imperiál, akinek ivadékai öt későbbi kiadást nyertek meg, ahogy Buccaneer-é is.

A versenyrekordot (1.34.1) Quissisana tartja (2012).

További érdekességeket olvashatnak a futamról itt.

Horváth József szavait kiegészítette: Sereg András. A képek is Horváth József hagyatékából származnak.

süti beállítások módosítása