Ausztrál csoda Ascotban

Világsztárok a gyepen, világsztárok a lelátón.

baaeed_life.jpg

Megkezdődött a 2022. évi Royal Ascot.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba, hiszen tömött lelátók előtt indult a királyi meeting idei kiadása.

Nehéz eldönteni, hogy ki volt a nyitónap legfényesebb csillaga.

Talán az a Baaeed (Sea The Stars), aki Queen Anne Stakes (Gr1, 1600 méter) után is veretlen maradt? Káprázatos, lenyűgöző és sok ilyesfajta jelzőt biggyeszthetnénk még a neve mellé, de felesleges. Nézzék meg szavaink helyett a világ legjobb galopplovát.

Sheikha Hissa, a tavaly elhunyt Hamdan Al Maktoum lánya így beszélt a negyedik Gr1-es győzelme után: “Annyi örömöt szerzett már nekünk. Megfogadtam magamnak, hogy megpróbálom élvezni, bármi is történjék, mert nem tudom, mikor láthatok legközelebb ilyen lovat. Persze remélem, hogy még sok kiválóságot élvezhetünk ebből a vérvonalból, mert apám keményen megdolgozott ezért.

A világ legjobbja megtisztelő címet az eufóriában ünneplő ausztrálok biztosan kikérik maguknak. Egy nyolcéves heréltet reptettek át a fél világon, hogy bebizonyítsák: igenis Ausztrália  a leggyorsabb  telivérek hazája.

Márpedig Nature Strip (Nicconi) ma nem csak az ascoti publikumot terítette lábai elé, hanem az egész világot. Ő nyerte a kontinensek összecsapását, hiszen az amerikai favorit, Golden Palnak rossz startja a versenyébe került. (Szerény véleményünk szerint ma ő sem tudta volna legyőzni a friss bajnokot.)

Hihetetlen volt, ahogy felgyorsult az emelkedőn és bemutatta a vágtáját – az az érzés, ahogy ott jött felfelé, valami félelmetes voltŐ egy zseniális ló. Hihetetlen évünk volt és ez most a hab egy óriási tortán. Chris úgy ismeri őt, mint a tenyerét, és gondoskodott róla, hogy a mai napra tökéletesen fel legyen készítve. Komoly a felkészülést igényelt, hogy eljussunk ide, de Ascotról már évek óta beszéltek -, szóval az, hogy idejött és megcsinálta, ez egyszerűen hihetetlen.” – mondta a már második királyi győzelmét jegyző James McDonald.

nature_life.jpg

Sokat jelent számomra itt nyerni – így a legjobb öt [győztesem] közé sorolnám.” – kezdte szavait Waller. „Nincs lehetőségünk túl gyakran idejönni és felvenni a versenyt ezekkel a lovakkal, szóval  most egészen különleges pillanatokat élek át. Lélegzetelállító volt. Jó bemutató volt egy jó lótól – de hát már régóta az. Ez egy nagyon fontos győzelem Ausztráliának, melynek hatalmas tenyész- és versenyipara van és meg akarjuk mutatni a világnak, hogy ezek mennyire jelentősek. Szeretnénk mindenkit emlékeztetni Ausztrália erejére.” – értékelt a mester.

Kíváncsian várjuk, hogy szombaton ott lesz-e a Platinum Jubilee Stakes-ben.

A cseh ló, Ponntos 13. Tomas Lukásekkel.

Coroebus (Dubawi) is folytatta diadalmenetét A 2000 Guineas bajnoka közel másfél hónap pihenőt kapott Charlie Appleby mestertől, amit meg is hálált egy remekbeszabott győzelemmel a St James’s Palace thrillerében. Jöhet a Sussex Stakes Baaeed ellen.

Folytatás ma délután fél négytől!

Képek: Sporting Life

süti beállítások módosítása