Nyolc éven belül negyedszer

Csütörtökről péntekre virradó éjjel a Golden State Warriors győzelmével véget ért az NBA 2021/22-es szezonja.

625_32.jpg

A fordulatokkal teli rájátszás végül a döntőben a Boston Celtics és a Golden State Warriors párharcát hozta, amely szintén bővelkedett az emlékezetes teljesítményekben és pillanatokban.

A Celtics két hétmeccses párharc behúzása után érkezett a döntőbe, miután a második körben a címvédő Milwaukee Bucksot, majd a konferenciadöntőben az idén sokak szerint túlteljesítő Miami Heatet küldte haza 4-3-as összesítéssel. A Warriors sokkal könnyebben érkezett oda. Curryék az első körben az idén zsinórban másodjára MVP Nikola Jokics vezette Denver Nuggetset 4-1-gyel ejtették ki, majd az idei szezon meglepetéscsapatként menetelő Memphis Grizzliest hat meccsel múlták felül. A nyugati döntőben aztán a Luka Doncsics vezetésével szintén masszívan túlteljesítő Dallas Mavericks sem okozott gondot, öt meccs után pedig már az NBA döntőben találta magát a Warriors. 

Az első mérkőzés esélyese egyértelműen a kipihentebb Golden State volt, a pályaelőnyt viszont azonnal elvette a Celtics, miután Al Horford élete első döntőjében kiemelkedő hatékonysággal dobott 26 pontjával győzelemre vezette a bostoniakat. Különösen nagy teljesítményt rakott le az asztalra csapatszinten a Celtics, miután az utolsó negyed elején még 15 pontos hátrányban lévő csapat végül 12 ponttal győzte le a Warriorst. A második mérkőzésen azonban Steph Curry és Jordan Poole ketten együtt bedobott tíz triplájára nem tudott válaszolni a Celtics, bár Jayson Tatum és Jaylen Brown ketten összesen 45 pontot dobtak, de a gyenge hatékonyság végül vereséget eredményezett, a Warriors Curry 29 pontjával egyenlíteni tudott.

A harmadik mérkőzésen ismét a Boston tudott felülkerekedni, hiábavaló volt Stephen Curry és Klay Thompson együttes 56 pontja, a zöld-fehéreknél Tatum, Brown és Smart is egyaránt húsz pont fölé tudott jutni. Ezt követően a Warriors szintet tudott lépni védekezésben és a  következő három mérkőzés mindegyikét behúzta. A triplarekorder Curry természetesen csapata legjobbjának bizonyult, de másodhegedűssé lépett elő a korábban már sokak által leírt Andrew Wiggins, Klay Thompson is megidézte a súlyos sérülései előtti énjét, míg a döntő korábbi részében sok savat kapó Draymond Green is agresszívabb tudott lenni támadásban a párharc végén, amellett, hogy a védekezést klasszis módon irányította hátul.

Az NBA 2022-es döntője végül a Golden State Warriors újból trónra jutásával végződött. Az elmúlt nyolc szezonban hatodszor döntőbe jutó Warriors négyszer is tudott diadalmaskodni (2015, 2017, 2018, 2022). Steph Curry több, mint 31 pontos, 6 lepattanós és 5 gólpasszos átlaga a döntőben a Legértékesebb Játékos Díjat vonta maga után, ezzel a Warriors vajkezű dobója megszerezte az utolsó komoly presztízzsel rendelkező trófeát, ami hiányzott eddig a vitrinjéből - hiszen a GSW korábbi győzelmei során Andre Igoudala és Kevin Durant (2x) volt a döntő MVP-je. Két évvel ezelőtt a sérülésekkel sújtott Warriors a liga legrosszabb mérlegét produkálta, akkor Steph Curry és Klay Thomspon is kihagyta a szezon egészét. Soha egy csapat sem tudott úgy bajnoki címet nyerni, hogy két évvel korábban még ligautolsó volt - ilyen szempontból mindenképpen történelmi győzelemnek mondható a kék-sárgák bajnoki címe. A Curry-Thompson-Green fémjelezte trió ezzel megszerezte negyedik bajnoki címét, a san franciscóiak pedig ezzel fennállásuk hetedik bajnoki elsőségét, a Chicago Bullst megelőzve így minden idők harmadik legtöbb trófeáját szerezték - csak a Celtics és a Lakers előzi meg őket, igaz nekik 17-17 Larry O'Brien trófea díszeleg a klubházban.

A jövő viszont továbbra is minimum biztató a a Warriors háza táján, a Curry-érában még van jópár év, és a kiegészítő fiatalok is több, mint ígéretes játékot produkálnak...

Az NBA soron következő, 76. idénye október végén kezdődik. 

Kép: Golden State Warriors/Twitter

süti beállítások módosítása