Szilveszter királynője

A születésnapos Rosa Mota története.

ekspi9dx0aef4vg.jpg

Eusebió, Carlos Lopes, Luis Figo és Cristiano Ronaldo mellett ő a portugál sport történetének legnagyobb alakja. Írhatnék róla azért, mert olimpiai (1988), világ- (1987) és háromszoros Európa-bajnok (1982, 1986, 1990) maratoni futásban, háromszor nyert Bostonban, de győzni tudott tokiói és a londoni maratonon is. Most azonban egy másik hőstette miatt dicsőítem Rosa Motát. És nem véletlenül éppen ma.

Aki járatos egy kicsit is az atlétika világában, az tudja, hogy a világ egyik legjelentősebb utcai futóversenye a Sao Paulo-i szilveszteri Corrida. A versenyt először 1925-ben rendezték meg, de akkor még kizárólag a városban élők (nem csak brazilok!) vehettek rajta részt. Összesen 37-en próbáltak szerencsét – csupán összehasonlításul ez a szám 2004-re már meghaladta a 15 ezret. Még a világháború előtt minden brazil, 1945-től a dél-amerikaiak, 1947-től pedig a világ összes futója előtt kinyitották a versenyt.

A teljesség igénye nélkül néhány extraklasszis, aki győzött a Corridán: Emil Zatopek, Gaston Roelants, Frank Shorter, Carlos Lopes, Paul Tergat és – Rosa Mota. A zseniális portugál nyert legtöbbször ezen a versenyen, ráadásul hat győzelmét zsinórban aratta, 1981 és 1986 között diadalmaskodott sorozatban.

Hozzá kell tenni, hogy ugyan valóban december 31-én rendezik meg a versenyt, de a hősidőkkel ellentétben nem késő este, amikor a célba érkezés után egyből kezdődhetett a szilveszteri buli, hanem délután, a nőknek háromkor, a férfiaknak ötkor van a rajt.

Egyébként Rosa Motát hadd tiszteljem meg azzal, hogy végezetül leírom a teljes nevét: Rosa Maria Correia dos Santos Mota.

Azért mégis csak a szöuli olimpiai arany volt a legnagyobb siker:

Isten éltesse!

Nyitókép: @jp966 Twitter

süti beállítások módosítása