Robbie Waterhouse: A tolvajok a kocsimnál vártak rám

Ausztrália sztárbukmékere, a neves tréner, Gai Waterhouse férje válaszol a TRC kérdéseire.

rw2.jpg

A 67 éves Robbie Waterhouse Ausztrália legismertebb bukmékere, köszönhetően karrierjének, amely időnként éppoly ellentmondásos volt, mint amilyen sikeres. A világ leghíresebb női versenyló-trénerének, Gai Waterhouse-nak a férje, a nagy hírű bukméker ritkán kerül távol a címlapoktól.

Az egykori vezető sydneyi bukméker, Bill Waterhouse fia, Robbie 1972-ben szerezte meg saját engedélyét – de 1984-ben a Fine Cotton-ügy, egy hírhedt fogadási csaláskísérlet után, amelyhez a szervezők egy balekot alkalmaztak, apát és fiát figyelmeztették. Waterhouse-ékról kiderült, hogy előzetesen tudtak a puccsról.

A fiatalabb Waterhouse ezután hivatásos fogadóként kereste a kenyerét, amíg az eltiltást 2001-ben fel nem oldották, amikor is sikeresen újra kérelmezte az engedélyét.

TRC: Melyik egykori vagy jelenlegi lóversenyalakot csodálja a legjobban?
R. W.: Az élő emberek közül hogyan is lehetne nem Aidan O’Brient, a világ valaha volt legnagyobb trénerét választani? Csak nézze meg a számait.

Ide sorolnám az amerikai Tod Sloant is, akinek a karrierje felháborítóan és szégyenletes módon kegyvesztésben ért véget. Teljesen megváltoztatta a zsokék lovaglási stílusát, annak ellenére, hogy mindig kigúnyolták. A versenyidőrekordok összeomlottak az ő “majom a pálcán” tartása miatt.

TRC: Melyik a kedvenc helyszíne és versenye bárhol a világon?
R. W.: Mint helyszín, a St Moritz-i White Turf fantasztikus, de azt kell mondanom, hogy beleszerettem Goodwoodba, amikor nyáron meglátogattam a pályát. Micsoda varázslatos versenypálya, amelyet Richmond hercege pompásan bemutatott. Ez a kedvencem.

A Melbourne Cup egyedülálló abban a tekintetben, hogy az egész ausztrál lakosságot magával ragadja. Victoria államban hivatalosan munkaszüneti nap, máshol pedig félnapos, nem hivatalos. Az emberek még mindig gratulálnak a feleségemnek, Gai-nak a 2013-as győzelméhez.

TRC: Ki a kedvenc versenylova és miért?
R. W.: Mindannyiunknak vannak emlékei a nagy versenylovakról. A nagyszerű kétéves Luskin Star-t “fiatal szemmel” láttam – egyszerűen dominált és jó volt szerintem. Kingston Town egy bajnok volt – mindig félig letörve, de mindig nagy pénzdíjas hendikepekben versenyzett, hatalmas súlyokat cipelve.

De volt egy Ranji Bill nevű rossz nevű hosszútávfutó kanca is. Pályafutása során akkor “raktam meg”, amikor megverték, és nem fogadtam rá, amikor nyert… kivéve az utolsó futamban, egy este a Harold Parkban, a trotsban. A ‘Gap’-en túl álltam. A Gap egy híres sydney-i nevezetesség, a Sydney Harbour bejáratának közelében. Ez egy magas sziklacsúcs. Messze a legnépszerűbb öngyilkossági helyszín – és néhány öngyilkosságnak álcázott gyilkosság helyszíne.

Az áldozatok között vannak bukmékerek és fogadók. Mindenesetre Ranji Bill nyert. Hosszú sor állt, időbe telt, amíg a kifizetés megtörtént. A vége felé két puskalövést hallottam. Tolvajok vártak rám a kocsimnál. Türelmetlenek lettek és kiraboltak valaki mást. Isten áldja Ranji Billt!

TRC: Mi a legkedvesebb emléked a versenyzésről?
R. W.: A feleségem, Gai Melbourne Cup győzelme Fiorentével a legkedvesebb emlékem. Angliában vásároltuk meg – nagyon tetszett a győzelme a Princess of Wales’s Stakes-ben Newmarketben, és “bátor” ajánlatot tettünk, az akkori trénere, Sir Michael Stoute szavaival élve.

Tetszettek az esélyei, és rövid árat jelöltem meg neki, amit igazolt is. Gai azt mondja, még soha nem volt ennyire ideges egy verseny előtt.

Ausztráliában a Melbourne Cup ötszázszor fontosabb, mint bármely másik verseny, életbevágóan fontos.

A következő hat hónapban Gai mindenhová elment a tréneri kupával. Egyetlen trófeát sem fotóztak többet. Jelenthetem, Gai másnap hajnali 2:15-kor kelt, hogy elsőként használhassa a flemingtoni edzőpályát. Jól alapozott!

TRC: Ha egy dolgot megváltoztathatnál a versenyzésben, mi lenne az?
R. W.: Csökkenteném a fogadási adókat/díjakat és a totókiadást, ami “felrobbantaná” a forgalmat és növelné a versenyzés bevételeit. A lóversenyzésnek nehéz versenyezni a sport és az online kaszinójátékok alacsony kiadásaival. Nem szabad elfelejteni, hogy a lóverseny rajongóinak 98%-a fogadó, és ők a lóversenyek egyetlen vásárlói. Mindenki más csak beszállító.

Az interjú forrása a Thoroughbred Racing Commentary, Robbie Waterhouse-szal John Lees beszélgetett.

Képek: Pro Group Racing

Favorit

Kapcsolat: favoritonline01@gmail.com

Naptár

február 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
süti beállítások módosítása