Nincs új a nap alatt Írországban

A  favoritok uralták a három topkategóriás találkozót Curragh-ban.

paddington-57167845-ba70-420e-bab2-8c476e6e805c.jpg

Szombaton és vasárnap Írországban is sor került arra, amire Nagy-Britanniában és Franciaországban már korábban: az év első klasszikusaira.

Nem akarjuk definíciókkak szaporítani a szót, a lényeg, hogy a háromévesek hagyományosan legfontosabb erőpróbáit nevezzük klasszikusnak, élen a Hármas Korona első ágaival. Európában pedig három nemzet dominálja a lóversenyzést: Nagy-Britannia, Franciaország és Írország. A két előbbi után most az írek tették fel a pontot az i-re, ami a "guinea-ket" illeti.

Teljesen őszintén szólva ezúttal nem igazán tudom, milyen hangzatos szalagcímet érdemelne a három Gr1-et felsorakoztató hétvége Curragh versenypályáján. Egyrészt mert egy héttel az Epsom Derby, az egész kontinens talán legnagyobb presztízsű versenye előtt minden másodrangúnak érződik - ami persze nem igaz, hiszen hasonlóan nagy reménységek álltak starthoz itt, mint szombaton fognak. Másrészt pedig mert, mint bevezetőnkben olvashatták, szinte minden a várakozásoknak megfelelően alakult.

A favoritok tették a dolgukat, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne klassszikust nyerni. Először az Irish 2000 Guineas mérföldes (1600 méter) távján csaptak össze a lovak, ahol Paddington szállította a fődíjat a helyi nagyágyúnak, Aidan O'Briennek. Siyouni fia két hosszal utasította maga mögé tréningtársát, Cairót, ezzel

O'Brien 12. itteni aranyával együtt házibefutót is ünnepelhetett.

Messzebbről nézve persze nem volt ilyen könnyű a helyzete: az elmúlt öt évben győzelem nélkül maradt az ír Hármas Korona első ágában, ami egy esetleges idei vereséggel kiegészülve a leghosszabb sikertelen időszakát jelentette volna, mióta 1997-ben Desert King személyében először vezethette vissza a győztest.

A nyeregben az a Ryan Moore ült, akivel másnap a soron következő Gr1-ben rögtön dupláztak is. Az idősebb lovak Tattersalls Gold Cup-jában Luxembourg szívét lelkét kitette a pályára, és a befutóban szűkösen, de visszaverte Bay Bridge támadását. Camelot négyéves fiának ez már a harmadik trófeája a királykategóriában, ráadásul három külön évben. Tekintve, hogy még csak május végét tapossuk, idén remélhetőleg nem is az utolsó.

A hétvégén a kancák zárták a topfutamok sorát az Irish 1000 Guineas-ben, a koedukált változathoz hasonlóan mérföldön. Az Aidan O'Brien - Ryan Moore párosnak ezúttal be kellett érnie a második hellyel, ugyanis Meditate csak megközelíteni tudta Aga Khan favoritját, Tahiyrát. Dermot Weld idomítottja az évjárat egyik legnagyobb reménysége, aki három hete hatalmas küzdelem után hajszállal vesztette el veretlenségét ugyanezen futam brit kiadásában. Ennél jobban aligha korrigálhatott volna.

Amit pedig mindenképp fontos megjegyezni: az ő apja is Siyouni, a francia születésű tenyészmén ezzel mindkét nem klasszikusát elhódította a hétvégén. Ezzel tíz Gr1- és nyolc klasszikus győzelemnél jár apaként. Dermot Weld-nek, az ír varázslónak ez volt a 6. itteni 1000 G., összességében  21. ír klasszikusa.

Az ír versenyek azonban csak felvezetők voltak: péntektől igazi szuperhétvége veszi kezdetét, ugyanis Nagy-Britanniában és Franciaországban párhuzamosan rajtolnak el a nagybetűs Derby-k. Néhány nap múlva természetesen érkezünk azok beharangozóival is, hogy véletlen se feledkezzenek meg róluk!

Kép: Sporting Life

süti beállítások módosítása