A csúcstartók hétvégéje

Leginkább a búcsútúrnén lévő olasz világsztár álmai váltak valóra a galoppsport álomhétvégéjén.

ace_impact.jpg

Az utolsó szezonjában lovagló Dettori ugyanis kipipálta a pénteki csúcskategóriás futamokat.

Előbb Emily Upjohn tette boldoggá a Gosden trénerduót Epsomban, no meg Andrew Lloyd Webbert, aki meghatódottan nyilatkozott futtatói szindikátus képviseletében a Coronation Cup győzelem után. Sea The Stars lánya éppen egy esztendővel korábban második volt ugyanekkor, ugyanitt az Oaksban, most pedig egyet előrelépett.

cor.JPG

Ezt követően úgy is a Gosden/Dettori duó nyerte a Kancadíjat is, hogy az istállótárs, Running Lion rakoncátlankodott a gépnél így nélküle indult el ez év harmadik klasszikusa. Soul Sister (Frankel) viszont meglehetősen erős volt a végjátékban és magabiztosan verte nem csak a favoritot, hanem a teljes mezőnyt is. Lady Bamford kancája öles léptekkel zárkózott a csillagok közé, hiszen másfél hónappal ezelőtt még 42-es (!) Racing Post számot kapott a formaszámolóktól, amikor 12. helyen végzett egy Gr3-as futamban, most pedig már 117-el klasszikus nyerő.

"Sokat jelent, hogy hetedjére is megnyertem az Oaks-ot" - mondta Dettori. "Lady Bamford [tulajdonos] nagy támogatóm. Ez a második Group 1-es versenyem egy órán belül, két nagyszerű kancával, így egyelőre csak magamba akarom szívni az egészet" - mondta Dettori.

oaks.JPG

"Tényleg nem tudom elhinni. Úgy értem, tulajdonos-tenyésztőként kétszer (2009 - Sariska az első - a szerk.) megnyerni az Oaks-ot, ez hihetetlen - ez egy álom. Persze, hogy van extra nyomás, ha Frankie lovagol, de régóta ismerem őt, és nagyon örültem neki - figyeljék meg élete szezonja lesz, ő egyszerűen a legjobb" - mondta Lady Bamford.

Másnap minden szem a derby résztvevőire szegeződött. Aidan O'Brien egész héten hangoztatta, hogy bizony Auguste Rodin (Deep Impact) estében semmit nem számít a Guineas kisiklás, hiszen a pedigréje a legszebb reményekre jogosítja. Szombat kora délután be kellett látnunk, hogy nem a fellegekbe beszélt az ír trénerzseni. Ugyan a teljesen outsider King of Steel lett a nagy ellenfél, de nem feledhető: az elmúlt évtizedekben nem egy és nem kettő váratlan, meghökkentő győzelmet láttunk az epsomi lankákon.

derby.PNG

 

Ezzel a trénerzseni kilencedik győzelmét aratta az epsomi lankákon (csak ebben a futamban)!

Nem a mi tisztünk az egekbe emelni a jelzőkkel már aligha illethető embert, megteszi helyettünk főnöke, Michael Tabor.

"Ő egy zseni. Az eredményei önmagukért beszélnek. Az adott napon úgy állítja elő az állatot, hogy az képességei maximumát hozza ki. Nem csak egyszer vagy kétszer, rendszeresen ezt csinálja, és ez már önmagában is sokat elmond arról, hogy milyen zseniális."

Halkan tegyük hozzá: a másik zseni, Ryan Moore is a harmadik derbytrófeáját helyezheti vitrinjébe.

Ha Aidan a Derby elismert mestere, akkor ugyanez a jelző illeti Jean-Claude Rouget-t, aki nyolc év alatt immár az ötödik, összességében pedig hatodik nyerőjét vezethette vissza a Prix du Jockey Club után. Meg kell vallanunk, hogy a galopp csúcsnemezetek derbyjeiben ritkán mutathatunk rá akkora favoritra, mint Big Rock volt a 183. Francia Derby előtt, de a végeredmény nem csak Rouget zsenialitását, hanem a lovas Cristian Demuro türelmét és remek helyzetfelismerését is dicséri. A nyitóképen "örömködő" olasz fiú még az egyenesbe is utolsó előtti helyen hozta Cracksman fiát, de az utolsó négyszáz méterük, maga volt a tömör gyönyör.  

A videó láttán azt hiszem Önök sem kételkednek ebben. Láthatják, hogy nem futott rosszul a szuperfavorit,  de Ace Impact más szintet képviselt.

"Soha nem nyertem még a Jockey Club-ot favoritokkal, és most is előzetesen negyedik vagy ötödik esélyesnek tűnt. Soha nem várok túl sokat az előkészítő futamokban, csak azt, hogy a nagy napra 100 százalékosan készen álljon. Ezután a lónak meg kell mutatnia valódi tudását, és ez a ló biztosan meg is tette most. Sőt, még annál is többet, mert három és fél hosszal legyőzte azt a lovat, Big Rockot, akiről mindenki beszélt." - mondta Rouget.

pdjc.JPG

A hétvégén megismerhettük az európai szezon legnagyobb hároméves csillagait. Hogy kinek vezet az útja a Royal Ascot felé, ki mehet a Grand Prix de Parisba vagy más neves futamba ez még a jövő zenéje, de érdemes lesz követni a hőssé váltak pályafutását. 

Nyitókép: Paris Turf Twitter

süti beállítások módosítása