Hatalmas meglepetések a francia klasszikusokban

A versenyeket még verőfényes napsütés közepette kezdték Párizsban, de aztán az időjárás alaposan beleavatkozott a további küzdelmek végkifejletébe.

ponntos_1.jpg

A versenynap egy gyönyörű ünnepséggel kezdődött. Mivel Olivier Peslier egy "kisebb" pályán búcsúzott április végén, most megkapta az őt megillető méltó ünneplést a francia fővárosban is. 

A kancák küzdelmében óriási meglepetés, hiszen az előzetesen 33/1-hez adott Rouhiya-é a francia 1000 Guineas trófeája.

A győztes őfelsége Aga Khan jól ismert színeit hordozta, de a sikert nem Christophe Soumillon, hanem Maxim Guyon jegyzi. Mindez nagyon fontos a francia tenyésztés számára, hiszen  Lope de Vega lánya a bajnok. A Poule d'Essai des Pouliches  helyezésein  a vendégek, azaz a britek és az írek osztoztak.

1000_g_1.PNG

Ezt követően akkora felhőszakadás csapott le Párizsra, hogy a versenyeket felfüggesztették, így a jelenlévőknek várakozniuk kellett a 2000 Guineas-re, azaz a Poule d'Essai Des Poulains futamára.

Hogy az esélyeket mennyire borította az időjárás és a puhává vált pálya?

Nagyon!

Pillanatok alatt 22 mm eső zúdult Longhchamp gyepére és heves szél támadt.

Nem csak az addig veretlen szuperfavorit, Henry Longfellow (végül 8.) szenvedte el első vereségét, hanem mellette minden favorit „csődöt mondott”.

Zarak fia, Metropolitan a bajnok a fiatal Alexis Pouchin-nal, de hogy mekkora meglepetés a végeredmény, azt mi sem igazolja jobban, hogy az első négy helyezett között, senkinek nem kisebb az oddsa, mint 28/1.

2000_g_1.PNG

Metropolitan zsokéja, Alexis Pouchin-nek ez volt az első klasszikus diadala, míg Baratti tréner számára az áttörést jelentő Group 1-es siker. A megváltozott viszonyoknak köszönhetően nem következett be az általunk várt ír tarolás, mert mindkét első díj otthon maradt!

A hab a tortán a két klasszikus után következett számunkra, amikor is állandó főszereplőnk, a nyitóképen látható Ponntos (Power) remekbeszabott győzelmet aratott a Gr3-as Prix de Saint-Georges futamában. Ez már a nyolcadik (4. b-t) győzelme  volt (második ebben a futamban) Power fiának, így az egyébként mindössze 8.000 euróért fedező Coolmore mén ázsiója tovább emelkedik.

Gratulálunk cseh barátainknak!

 Nyitókép: @TattsFrancais X

süti beállítások módosítása