Ez nem akar sikerülni

Aidan O’Brien számára az idén sem túl emlékezetesek a tavaszi klasszikusok.

ispahan.jpg

Még hazájában sem.

Azok után, hogy egyik newmarketi és longchampi cím sem került hozzá, az ír 2000 Guineas után sem ünnepelhetett.

Curraghban pedig csak nyolcan vágtak neki a mérföldes távnak, és hiába adott az ír fenomén három lovat indulónak, nem tudták megakadályozni Rosallion (Blue Point) bámulatos győzelmét. A szuperklasszis teljesítménye mellett mindenképpen érdemes szólni, Sean Levey elképesztő lovaglásáról. A 36 éves Szváziföldön született zsoké bámulatosan érezte, koreografálta meg és vitte véghez a végjátékot. Hajszálpontosan indította lovát, aki talán csak egyszer, a célban volt elől. Mestermunka volt. Hat éve az angol 1000 Guineast, most az ír kétezrest nyerte.

Blue Point elé tavaly 190 kancát vezettek és Rosallion az első klasszikus nyerője.

Mivel River Tiber a legjobb O’Brien idomítottként csak közelről nézte a Hannon házibefutót (Haatem a második), vasárnap a brit lapok többsége úgy jelent meg, hogy minden szem Opera Singerre (és persze Ryan Moore-ra) fog szegeződni, hogy a Coolmore behúzza legalább az utolsó klasszikust a hat legfontosabb európaiból.

Nos, ez sem sikerült, mert Fallen Angel óriási formajavulással megnyerte az ír 1000 Guineast. Karl Burke idomítottja csak nyolcadik (!) volt Newmarketben, de úgy látszik az írországi körülmények jobban feküdtek számára és Daniel Tudhope-pal majd háromhosszas győzelmet arattak. 

Burke mester egy különös 1000 Guineas duplának örülhetett vasárnap délután, mert Darnation a német klasszikust nyerte Düsseldorfban és ő ugyanúgy Too Darn Hot ivadék, mint Fallen Angel.

Opera Singer, A Lilac Rolla mögött csak harmadik.

Mindez azt jelenti, hogy O'Brien 2022 után idén sem tudott győzni Európa hat legfontosabb tavaszi klasszikusából egyben sem. (Igaz 2023-ban is csak egy sikerült, Paddington révén.)

És ha mindez nem lett volna elég, még Auguste Rodin is elbukott a Tattersalls Gold Cupban, ugyanis ott a Murphy-Keane páros ünnepelhetett White Birch győzelme után. Pedig az Ulysess ivadék 2023-ban az angol és az ír derbyben is kikapott Deep Impact fiától, de most alaposan visszavágott neki. 

Ezzel White Birch késlelteti Aidan O'Brient a 11. Tattersalls Gold Cup trófeáját.

Párizsban viszont egyáltalán nem borult a papír. Igaz Mqse de Sevigne (Siyouni) csak fejhosszal verte a kevésbé várt Horizon Dore-t, de a végeredmény a trénerfejedelem, Andre Fabre 10. Prix d'Ispahan kupáját jelenti. Mivel ez volt a legizgalmasabb verseny, ez látható a nyitóképen.

Dióhéjban ezek voltak a vasárnap délután történései, hiszen a délelőttiekről, így a 91. japán Derbyről és Rebel's Romance gálaelőadásáról már tegnap szóltunk.

2024 csúcshete jön, közte az epsomi és a francia derbyvel, valamint a 45. Turf-gálával. Tartsanak velünk!

Nyitókép: @francegalop x

süti beállítások módosítása