245. Epsom Derby & Oaks

A fergeteges hétvége Angliában elhozza az év legnagyobb presztízsű versenyét.

epsom-derby-tv-78873f5.webp

Június eleje valószínűleg a sport tetőpontja: Bajnokok Ligája döntők, a kontinenstornák kezdete… És nem utolsó sorban, számtalan Derby időpontja a lóversenyben. Tegnap már remélhetőleg sokak kedvét meghoztuk a pozsonyi Turf-gálához, itt azonban nem állunk meg: a brit és a francia Derby is most rajtol el.

Az Epsom Derby sokkal több, mint egy kiemelt futam.

Európa legnagyobb presztízsű versenye két és fél évszázados történelemre tekint vissza, ehhez mérten pedig hasonló léptékű tradíciók övezik, mint a Melbourne Cupot Ausztráliában. Már szerepelni is hatalmas megtiszteltetés, megnyerni pedig egyet jelent a halhatatlansággal.

De nem „csak” egy csúcsfutamnak örülhetünk ám Epsomban. Ma délután nem szerényebb felvezetővel örvendeztetnek meg minket a britek, mint a Coronation Cup, majd az Epsom Oaks, holnap pedig következik a várva várt Derby. Mindhárom versenyt az európai klasszikus távon, 2400 méteren futják az embert – és lovat – próbáló epsomi dombon, a különbség pusztán az, hogy kik nevezhetnek.

epsomlatkep.jpg

Ma magyar idő szerint 16:10-kor az idősebb lovak csatáznak a Coronation Cup-on, bár a megszokottnál jóval kevesebben, mindössze öten. Szerencsére a mezőnyt nézve távolról sem lesz színvonaltalan a futam: a címvédő Emily Upjohn képviseli a legjobb esélyt, de Luxembourg és Feed The Flame is próbára fogja tenni a kancát.

17:30-kor következik a „gyengébbik nem” klasszikusa, az Epsom Oaks. A hazai briteknek fel kell kötniük a nadrágszíjat, ugyanis az ír Aidan O’Brien nem egy, hanem két favorittal érkezik. Ylang Ylang a 1000 Guineas-n egy hihetetlenül szoros finisben, csak egy hosszra a nyerőtől ötödik lett, de hosszabb távon még jobbnak tűnik, Rubies Are Red pedig egy kiemelt felkészítő ezüstérmével alapozta meg a reményeit.

De fontos leszögezni, ezek a lovak még viszonylag rutintalanok, megzavarhatja őket a tömeg és a szokatlan domborzati viszonyok, illetve a legtöbben még soha nem futottak a 2400 méterhez akárcsak közelítő távra. Épp ezért csak egy igazán különleges, tehetséges és szívós ló tud nyerni Epsomban – legyen szó ménről vagy kancáról.

Holnap délután 17:30-kor pedig elérkezik a hétvége csúcspontja: húsz reményteli mén sorakozik fel a startgéphez a 245. Epsom Derby-re. Itt is O’Brien üdvöskéi, ezúttal City Of Troy és Los Angeles képviselik a legjobb esélyt, de a Godolphin istálló Ancient Wisdomjáról se feledkezzünk meg.

Az indulókat ezúttal nem részleteznénk aprólékosan, hiszen a húsz lóból gyakorlatilag bárki győztesen kerülhet ki. Egy viszont biztos: bárki is hódítja el a trófeát, a soktízezres epsomi tömeg szenzációban fogja ünnepelni, a neve pedig örökre beleíródik a lóverseny történelemkönyveibe.

Az érdeklődést jól mutatja, hogy a világ 160 térségében lesz majd élőben látható a derby egy friss megállapodásnak köszönhetően. Ausztráliából pl. a racing.com és a Sky Thorougbred Central is közvetít. A teljes lista itt olvasható

Nincs miről beszélni: a futamok futama következik!

Képek: Radio Times, Racing Post

süti beállítások módosítása