A száznyolcvannegyedik

Következik a franciák kékszalagja!

maxresdefault_2.jpg

Tagadhatatlan, hogy ezen a hétvégén minden az Epsom Derbyről szól, de vasárnapra már csak a győztest méltatják és emelik az egekbe a lapok, így aznap délutánra már a franciák bajnoka is megkapja  az őt jogosan megillető glóriát.

A galopprajongók betéve tudják, de kötelességünk leírni, hogy a 184. Prix du Jockey Clubban 2100 méter a táv és másfél millió euró az összdíjazás. 

Nagy örömünkre az idei kiadásnak nincs igazán kiemelkedő esélyese. 

Bollydoyle elsőszámú üdvöskéje Diego Velazquez csak negyedik volt a Poule d'Essai des Poulains-ban, de hát egy Frankel apaságú csikóval ki ne próbálná meg a derbyt?  Ráadásul az akkori bajnok, Metropolitan és a második Dancing Gemini nem indul.

Az eddig elhelyezett oddsok alapján nem tűnik egyszerűnek a hazai győzelem, mert Clive Cox a indítja a newmarketi 2000 G. negyedikjét, Ghostwritert. Az angol-ír duóval szemben Henri Alex Pantall reménységében, az idén még veretlen Fast Trackerben van a legfőbb hazai bizodalom. Legutóbb már 2000 méterre "próbálták meg", ahol 7 hosszal verte 3 ellenfelét. Ráadásul a derby helyszínén, Chantillyban!

E sorok írásakor 15 fős a derbymezőny, két Rouget, három Fabre idomítással.

A France Galop látványos promója idén sem maradt el: 

És ha az ír fenomén lovával kezdtük az esélyesek említését vele is fejezzük be. A mindig kiváló Jour de Galop kilistázta nekünk: 

1998 óta 44 O'Brien idomítás indult a derbyben, de közülük egyetlenegy tudott győzni, mégpedig St Marks Basilica 2021-ben.

És ha azt is mellé írjuk, hogy egyáltalán dobogóra is csak ketten futottak fel (Highland Real - 2015 és Westphalia - 2009), akkor megállapíthatjuk, hogy a Prix du Jockey Club nem tartozik a zseni kedvenc versenyei közé. A pályáról ez nem mondható el, mert 2016-ban máig felfoghatatlan bravúrt mutattak be idomítottjai, amikor is a vendégségben itt lefutott Prix de l'Arc de Triomphe-ban hármas győzelmet arattak. Found, Highland Reel, Order of St George volt a befutási sorrend!

Prix du Jockey Club 184. kiadásán 25 nagyméretű, ikonikus bajnokok nevét viselő zászlóval ünneplik a legrégebbi sportverseny történetét.

Nyitókép: France Galop

süti beállítások módosítása