Ellopták a 245. Epsom Derby hétvégéjét

Ami késik, nem múlik: a Coolmore a legjobbkor robbant be az élvonalba.

epsom-city-of-troy3.webp

Aki régóta követi a lóversenyt, annak bizonyára megdöbbentő lesz a következő statisztika: Aidan O’Brien, az ír trénerzseni idén eddig mindössze egyetlen Gr1-es, azaz felsőkategóriás versenyt nyert. Ráadásul azt sem Európában, hanem Amerikában, amikor Warm Heart hazaért a vitatható színvonalú Pegasus World Cup Turfon.

Most viszont beérett a türelem. Ahogy a kommentátor mondta a verseny után: „Aidan O’Brien a legvalószínűtlenebb, hogy azt mondaná, „Én megmondtam”, de teljesen jogos lenne.” Ismét tanúbizonyságot tett szakértelméről, mikor azután is beküldte a „derbyk derbyjébe” City Of Troy-t, hogy csak csalódást keltő kilencedik helyen végzett a 2000 Guineas-en. Justify fiának személyében az ír tréner most tizedik Epsom Derby-győztesét ünnepelheti.

De nem ez volt az első európai Gr1 trófeája az idén. A Coolmore már pénteken megalapozta a hangulatot, ugyanis két királykategóriás versenyt tartottak Epsomban. A Coronation Cup próbára tette a mezőnyt, de Ryan Moore tökéletesen időzített: elment vezetni Luxembourggal, majd pont a legjobbkor indította meg, hogy ellépjen ellenfeleitől, de a végén nagyot zárkózó Hamish még ne érje utol a célig. A rendkívül hosszú, 700 méteres epsomi egyenesben ez nem egyszerű feladat ám.

„Minél jobb a talaj, annál jobb lesz, így remélhetőleg King George-ló lesz” – mondta O’Brien Camelot immáron négyszeres Gr1-bajnok fiáról. Ráadásul mindegyiket külön szezonban szerezte. „A jó dolog az, hogy most már külföldre is elvihetjük, mivel szereti a gyors [vagyis száraz – szerk.] talajokat és jól bírja az utazást. Remélhetőleg sok jó verseny vár még rá, hiszen fizikailag sokat fejlődött idén. Szerintem erősebb volt, mint valaha, és teljesen egészséges. Ragyogó.”

Bő egy órával később az Epsom Oaks-nak is hasonló reményekkel vágtak neki az írek, hiszen a két top favorit a Ballydoyle-ból került ki. Ezúttal viszont – a hétvége során egyszeri alkalommal – O’Brien tévedett. Ylang Ylang csak csalódást keltő hatodik, Rubies Are Red pedig 9. helyezésig jutott, míg a britek otthon tartották az érmek nagyját.

Helyette egy olyan eseménynek lehettünk szemtanúi, ami nem kevesebb, mint 43 éve várat magára: Dermot Weld második Oaks-győzelmére. Ezeliya (Dubawi) semmit nem bízott a véletlenre, és három hossz előnnyel szállította a megérdemelt trófeát mesterének.

„A klasszikus versenyek jelentik a csúcsot, ezért csináljuk” - mondta Weld, aki legutóbb 2016-ban győzött itt. Akkor Harzand diadalmaskodott a Derby-n. „Lehet annyi sprintered, amennyit csak akarsz, de adj nekem egy klasszikus versenyt a hét bármelyik napján, arról fognak emlékezni rád. Minden Classic-győztes különleges, és én nagyon szerencsés voltam.”

A várva várt Epsom Derby-re pontosan 24 órával később, szombat délután került sor. Azt már a bevezetőben elárultuk, ismét O’Brien térhetett vissza a díjátadásra, maga a verseny viszont meglehetősen fordulatosra sikerült.

Pat Dobbs a startnál leesett Voyage hátáról, így a ló végig szabadon futott a verseny ideje alatt. Először kisodródott a szélső kerítéshez, de rövidesen visszacsatlakozott a mezőnyhöz – olyannyira, hogy még a finisben is őt kellett kerülgetni.

De Ryan Moore-t ez nem hozta zavarba, ahogy az sem, hogy nem sikerült túl jól a helyezkedés City Of Troy-jal. Jól jött a 700 méteres egyenes: végül a belső korlát mellett megnyílt az út a pej mén előtt, aki Voyage-t megkerülve át is vette a vezetést, majd kivédte Ambiente Friendly támadását, és – az értelemszerűen diszkvalifikált Voyage-t leszámítva – elsőként száguldott át a célvonalon.

A harmadik helyre Los Angeles ért fel, így az írek az aranyérem mellett a bronzot is ellopták a hazaiak elől.

„Nyilvánvalóan nem tudtuk előre mi fog ma történni, de nagyon biztos voltam benne, hogy miénk a legjobb ló” - mondta Moore az ITV Racingnek. „Newmarketben nem győzött, és nem tehetünk úgy, mintha tudtuk volna, hogy most meg fog, de azt tudjuk, hogy nagy motorja van. Szenzációs volt. Nagyon könnyen nyert volna, aztán az előtte lévő szabad ló miatt még egy kicsit bizonytalan volt, de erősen galoppozott. Jól gyorsított és mondhatni kivárt, szóval örülni kell annak, ami ma történt.”

Idén is hírnevéhez méltóan sikerült tehát az Epsom Derby & Oaks rendezvénye. A szuperhétvége azonban még nem ért a végéhez: ma délután a Prix du Jockey Club, avagy a Francia Derby következik.

Nyitókép: Racing Post

süti beállítások módosítása