Mikor lesz vége?

Miközben a hatalmas jelentőségű, 5. Grand Slam-nek nevezett Indian Wells-i tenisztorna zajlik, idehaza azért továbbra sincs béke a sportágban.

250789045_991296274757806_1569409877412857686_n.jpg

Február 24-én jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben (2019. évi 24. szám) a kormány egyértelmű állásfoglalása a hazai rendezésű nemzetközi teniszversenyek kapcsán.

Ha valaki előtt nem lenne ismert a történet, röviden, dióhéjban:

1996 és 2013 között Márky Jenő szervezte (pénzelte!) azt a WTA-tornát (hölgyek versenye) amelyet a Magyar Tenisz Szövetség nem tartott elég fontosnak (jónak?), és helyette sajátot írt ki. Ez zajlott két hete a BOK-csarnokban. A Márky-féle torna Bukarestbe költözött, míg a hazai szervezet belekezdett egy másikba, az imént említettbe. A jól bejáratott nyári – salakon rendezett verseny helyett, egy februári, keménypályás tornában gondolkodtak. Ezzel még különös probléma nem is mutatkozna, hiszen van hozzá helyszín.

A 2017-ben Budapesten (újra) életre hívott ATP-tornáról (férfiak versenye) ez már nem mondható el. Abban az évben a mind autóval, mind pedig tömegközlekedéssel szinte megközelíthetetlen Nemzeti Edzésközpontban rendezték meg. A Davis-kupa találkozót a szintén nem túl közönségbarát Kopaszi-gátra vitték, ahogyan a 2018-as ATP versenyt is.

Itt jelentek meg az első ráncok. A közvélemény mellett ugyanis a kormány is felfigyelt arra, hogy a Szövetség (amely 2015-ben még 440 millióból, majd két évvel később már 2,7 milliárdból (!) gazdálkodhatott) százmilliókat költ, alig pár napig álló ideiglenes teniszlétesítmények építésére és bontására.  Talán ez volt az oka az Emberi-erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Főügyészség vizsgálatának és annak is, hogy a kormány a szövetség helyett a Vasas-t választotta szakmai partnerének annak a teniszcentrumnak a létrehozásához, amely valóban úgy kellene a sportágnak, mint egy falat kenyér.

Most pedig újabb pofont volt kénytelen elszenvedni a Szövetség, amikor is gyakorlatilag elvette tőlük a nemzetközi tenisztornák rendezésének a lehetőségét a Magyar Kormány.  Rögtön hozzá kell tenni:

az ATP és WTA-tornákat mindenütt üzleti alapon, befektetőkkel, szponzorokkal karöltve szervezik. Az nem lehet egy sportági szakszövetség feladata.

Így e versenyeket mostantól az állam új cége, a Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. szervezi és ellenőrzi. Már ha... A szövetség ugyanis érezte, hogy csúnyán a tyúkszemére léptek és azonnal jelezte, hogy a hatályos sportörvény szerint profi teniszversenyt hazánkban csak az Ő szakmai felügyeletükkel lehet rendezni.

Már megint egy újabb háború veszi kezdetét? Reméljük nem.

A kormányhatározat értelmében az idei ATP-tornát még ideiglenes helyszínen, ezúttal a XI. kerületben, található Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban tartják meg áprilisban, de a szükséges 370 millió forintnyi támogatást szintén nem a Magyar Tenisz Szövetség költheti el, hanem az építtető, a Nemzeti Sportközpontok.

Van még itt valaki, aki nem vesztette el a fonalat?

Ha van, most jön a csattanó: Márky visszahozza a női tornát Budapestre (júliusban, Wimbledon után), és ezen máris jelezte részvételét korunk legjobb női játékosa, Babos Tímea.

Reméljük, lassan kiegyenesednek a kérdőjelek a sportágban és hírek a nagy győzelmekről fognak szólni, nem pedig az állóháborúról. Mert az senkinek sem jó.

Kép: MTI fotó

süti beállítások módosítása