Ádi a csúcson?

Nehéz lenne meghatározni hol is tart most Hanga Ádám pályafutása.

 

Éppen 10 esztendeje annak, hogy draftolta (kiválasztotta) őt az NBA történetének ötödik legsikeresebb csapata, a San Antonio Spurs. Az amerikai kaland nem jött össze, de az európai porondon a még mindig csak 31 éves budapesti fiú emlékezetes karrierbe kezdett.

Az Albacomp után gyakorlatilag a kontinens legerősebb bajnokságába, Spanyolországba igazolt. Manresat követte ugyan egy kis olasz kaland, de 2015 óta immár kizárólag a hispánoknál pattogtat. Nem is akárhogyan.

A Laboral Kutxa (amelyet később átneveztek Saski Baskonia Vitoria-ra) színeiben már 2017-ben az Euroliga legjobb védőjének választották. Itt érdemes egy picit megállni és ízlelgetni ezt a kitüntetést.

A kosárlabda a globális vetélkedések második legnépszerűbb sportága, de a labdajátékok között abszolút megingathatatlan ez a helyezése. Ennek csúcssorozata az a 16 csapatos Euroliga, ahová nem lehet kvalifikálódni. Az üzleti alapon, abszolút professzionálisan megszervezett tornára meghívás útján lehet bekerülni. A népszerűsége természetesen nem mérhető a futball Bajnokok Ligájához, de a sorozat nívója évről évre közelít az NBA-hez, amit néhány NBA-t megjárt játékos Európába történt „visszaigazolása” is nagyban segít.

Nos, Ádi ebben a szupersorozatban 2017-ben már a legjobbnak találtatott a maga posztján. Aligha meglepő, hogy az FC Barcelona már 2016 óta folyamatosan csábítgatta, és 2017 nyarán nyélbe is üttetett a kontaktus.

Miután 2017-ben az év ötösébe választották, 2018-ban megnyerték a Király Kupát, amelynek címét megvédték 2019-ben.

Ádám a bal felső sarokban, nyakában a hálóval

Az idei kiírást a hétvégén rendezték, amikor is kisebb bravúrt hajtottak végre már a "túlélésért", hiszen a negyeddöntőben mínusz húszról fordítva verték a Malagát 103-93-ra, hogy az elődöntőben Ádám volt csapatával, a Baskoniával találkozhassanak. Egy nem túl pontgazdag meccsen 77:68 lett a  végeredmény, így a Barca a döntőben a nagy riválissal, és egyben a házigazdával, a Real Madriddal csapott össze.

Hanga Ádám kezdőként lépett pályára, de elég hamar összeszedett két személyi hibát, így végül kicsit több mint 10 percet töltött pályán, ez idő alatt egyetlen triplakísérletét három pontra váltotta, mellette 2 lepattanót, 1 gólpasszt, illetve 1 eladott labdát és 3 személyi hibát jegyzett.” – írja a Nemzeti Sport Online, amiben főszereplőnk újabb kupasikeréről tudósít (88:75). Ez jelenti Ádám harmadik kupagyőzelmét a gránátvörös-kékek színeiben.

Gratulálunk, Ádám! Még sok-sok nagy győzelmet kívánunk neked!

Kép: Barca Basket Twitter, Hanga Ádám facebook

süti beállítások módosítása