Micsoda story

2020-ban olyasvalami történt a galoppsportban, amire több évtizede nem volt példa Magyarországon.

447_charlie_firpo_mocsinkaval.jpg

A legnagyobb díjazású és presztizsű futamokat "kiemelt tenyészversenyek" jelzővel illetik. Ha valaki nem tudná mit is takar ez a kifejezés: ezekben kizárólag azon lovak indulhatnak, akik később a tenyésztésben szerepet játszhatnak. Magyarul mének és kancák. Heréltek nem!

Az SPPM istálló büszkesége, a Goffs írországi árverésén mindössze €1,600 áron Ribárszki Sándor idomításába kerülő, és később Charlie Firpo nevet kapó herélt értelemszerűen nem tartozik ebbe a kategóriába, így nem célozhatta meg velük a menedzsment a klasszikus utat, azaz a Nemzeti Díj-Derby-St. Leger hármasát, hogy a Sir Prancealot – Charaig származású csikó esetleg Hármas Korona nyerő lehessen.

Kétéves-kori nem igazán meggyőző teljesítménye ellenére, az időközben új idomárhoz, Kovács-Bakos Szilviához kerülő képen látható  „Charlie” szinte megtáltosodott 2020-ra. Míg a legtöbb kétévesen parádézó telivér árnyéka önmagának háromévesen, vele pont fordítva történt. Az év első futamában nála magasabbra rangsorolt idősebb lovakat vert a fiatal tehetséggel, Mocsinka Viviennel, majd ezt követően a tavasz egyik, ha nem a legnagyobb mérföldes versenyébe íratta be a trénerasszony. Kedvező súlybeállítását kihasználva imponáló stílusban verte az ország legjobb lovát, Golden Sea-t, a Batthyány-Hunyady Díjban.

Finavon 1993-as győzelme óta, azaz 27 éves böjt után az első hároméves lett, akinek ez sikerült. 

Szűk egy hónappal később újra találkoztak a 200-zal hosszabbra kiírt Millenniumi Díjban, és a versenyt ugyan a szlovák szuperkanca, Zoriana nyerte, de a hároméves ismét legyőzte a 2019-es derby hősét. Ők ketten a nyitóképen.

Charlie Firpo egycsapásra az egyik leghíresebb versenyló lett hazánkban. A Kisbér Díjban ősszel ugyan a nála egy évvel öregebb Golden Sea törlesztett valamicskét, abban a futamban, amit előzetesen az év versenyének tituláltunk, de ettől a véleményünk nem változott:

2020-ban Charlie Firpo az ország legjobb háromévese.

Még akkor is, ha nem futott 2400 méterre és nem futott legjobb évjárattársai ellen sem. DE az, hogy Magyarország legjobb lovát, Golden Sea-t ennyire szorongatja, nem hagy kétséget számunkra. Na erre nem volt példa évtizedek óta, hogy a legjobb hároméves nem a klasszikus nagyversenyek nyerőiből került ki.

Ősszel aztán feltűnt még egy hároméves, akitől tátva maradt a szánk.  A Philippe Sogorb tréningjében francia versenyekben már futó Blazing Comet (Frankel-Moonlight’s Box) igaz győzelem nélkül maradt a galloknál, de nálunk bemutatkozó versenyét 16 hosszal (!) nyerte. Láttunk azért már az évtizedek során „nyeretlenekben” fölényes, remekbeszabott győzelmeket, de ilyet nem. Mármint Overdose óta, nem.

Paizs Gábor életének biztosan legkellemesebb utazása volt az az 1600 méter és remélhetőleg élete lovára akadt Frankel fiában. Erről nyilatkozott a Magyar Turf Club facebook oldalának.  

A 14 ezer euróért vásárolt mént, a következő próbatétele során, a Visegrádi Díjban sem várta éppen egy Breeders’ Cup erősségű mezőny, de Frankel fia olyan stílusban lépte le (részben idősebb) ellenfeleit, hogy kétségünk sincs felőle, ő is ott van a legjobb háromévesek között. No, nem a hendikepszámok vagy a pénznyeremény alapján, hiszen két futás után ez lehetetlen lenne, de hogy ebben a lóban még "tonnák" vannak, az egészen biztos.

Trénerének, Csupor Ferencnek biztosan vakarnia kell a fejét, hogy 2021-ben, hová, merre induljon a FELTEFE istálló büszkeségével, mert, ahogy a Kincsem Park kommentátoraitól is hallhattuk az sem lenne meglepő, ha máris Nyugat-európai versenyeket célozná meg vele. Már csak azért is, mert a Mama nem akármilyen ivadékokkal büszkélkedhet: a honlapunkon már bemutatott Bago 2004-ben a Prix de l'Arc de Triomphe-ot nyerte, míg másik fia, Maxios Gr1-es sorozatnyerő, ennek függvényében egészen hihetetlen, hogy egy ilyen származású csikó Magyarországra kerülhetett, és főleg, hogy stílusosak legyünk: bagóért.

A feltételes mód sosem lép pályára és gyepre, de ez a két kiváló hároméves egészen biztosan főszereplő lett volna a klasszikus versenyekben is, efelől szemernyi kétségünk nincs, és ez teszi igazi nagy storyvá kettejük történetét.  Örüljünk annak, hogy mindketten Alagon ropogtatják a zabot és talán még 2021-ben is csodálhatjuk őket a Kincsem Parkban.

Láthatják a 2020-as esztendő sok-sok sportágban sikeredett különösre és ez így van a lóversenyzésben is. Különös, hogy a legjobb (vagy a két legjobb?) háromévest az idősebbek ellen kellett megméretni. Azt sem bánnánk, ha 2021-ben össze sem csapnának, azaz folyamatosan elkerülnék egymást. Szívesen ünnepelnénk őket továbbra is.

Ígéretet kaptunk rá, hogy  "Charlie" trénere, az ország legjobb hölgy idomárja, Kovács-Bakos Szilvia exkluzív interjút ad nekünk, amelyet hamarosan közölni fogunk.

A cikk a Racing Portalon (www.racingportal.eu) jelent meg 2020. november 20-án. Engedélyükkel közöljük újra. Kaptunk tőlük még egy parádés írást. Egy hét múlva azt fogjuk boncolgatni vajon ki volt a legjobb hároméves kanca 2020-ban, a Kincsem Parkban. Érdemes lesz akkor is velünk tartani.

Kép: _zlphotos_

süti beállítások módosítása