Minden idők legjobbja?

Nem csak Roger Federer kapcsán teszik fel állandóan ugyanazt a kérdést: Ő (volt) minden idők legnagyobbja?

ribotcamici_16-9-800x445.jpg

A lóversenyzésben is örökre megválaszolhatatlan ez, de...

1952-ben ezen a napon született a telivértenyésztés „csúcsproduktuma”, sokak szerint minden idők legjobb versenylova, Ribot (Tenerani-Romanella).

Akit egy zseninek köszönhetjük, nevezetesen Federico Tesionak, a lóversenyzés pápájának, akinek a telivértenyésztésről szóló műve magyarul is elérhető és mai napig alap-tananyagnak számít. Tesio tulajdonosként, tenyésztőként és trénerként 63 derbyt nyert, ezért kapta a Lord Derby becenevet.

Az 1952-ben nála született mén olyan karriert tudhat maga mögött, amit egy szóval is jellemezhetünk: TÖKÉLETES.

Mind a 16 versenyét megnyerte, köztük pl. a King George VI and Queen Elizabeth Stakest 1956-ban, míg Európa legnagyobb versenyét, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot 1955-ben és egy évvel később is (akkor rekordhosszúságú, hat hosszal).

Hazájában, Olaszországban ő az évszázad lova, míg a világ egyik legfontosabb sportnapilapjánál, a La Gazzetta dello Sport-nál ő a XX. század 4. legjobb sportolója. Igen.

Az emberek közé sorolva.

Három évben is vezető apaménnek választották Angliában és Írországban. Kiváló utódainak se szeri se száma, akik gyakorlatilag felnőttek a papához és a világ legnagyobb versenyeit nyerték.

A Timeform szaklap listája szerint viszont ő (csak?) minden idők 6. legjobb versenylova.

Forrás: Racing Portal, kép: clubcavalloitalia.com, Bloodhorse

süti beállítások módosítása