Április tizenharmadika

Két évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon fejezte be karrierjét, minden idők talán legjobb versenylova, Winx.

mark-metcalfe_getty-images-1024x576.jpeg

A 2011. szeptember 14-én napvilágot látott, Street Cry - Vegas Showgirl származású kanca, nem éppen a világhírnévhez vezető úton indult el karrierje elején. 2015 májusában tíz futása után még csupán négy győzelmi siker díszelgett a neve mellett.

2015. április 11.

Winx utolsó vereségének napja.

Mindezek után azonban olyasvalamit vitt véghez, amit előtte senki, és vélhetően utánozni sem lehet majd.

Nem kevesebb, mint 4 éven és 33 versenyen át volt legyőzhetetlen. Ebben a 33-ban 25 volt a csúcskategóriás ütközet – ami természetesen világrekord.

Íme, a legfontosabb számadatok vele kapcsolatosan:

43 futás
37 győzelem
33 győzelem zsinórban
25 Gr1-es siker – világrekord
AUS$ 26,451,174 megnyert pénzdíj –  világrekord
83 Gr1-bajnokot győzött le –  világrekord
1464 napja veretlen – utolsó veresége: 2015 Australian Oaks (Gust Of Wind/Tye Angland/John Sargent)
No 1. pozíció az aktuális világranglistán

Nos, a kiválóság olyan búcsúztatást kapott, amilyenre még nem volt példa a világon.

Ausztráliában a televíziók híradásai minden órában vele foglalkoztak, ráadásul Scott Morrison miniszterelnök felkérte a munkáltatókat, hogy ahol lehetséges engedélyezzék a búcsúfutam megnézését a dolgozók számára. Önmagában már ez elárulja mennyire hatalmas csoda ez a telivér.

Az a bizonyos próbatétel a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakes volt, persze a kanca simán nyert az őrjöngő publikum előtt. A hattyúdalnak a patinás, 1833-ban megnyitott Royal Randwick adott otthont, amelyet erre az alkalomra Royal RandWINX-re kereszteltek át, illetve fantasztikus ünnepi díszítésnek vetették alá.

Nem csak az árbócokon lengedeztek a Winx zászlók, hanem a 43,833 főre rúgó közönség nagy részének kezében is. A pályán mindenütt búcsúztató feliratok voltak olvashatóak. Sokan öltöztek – a legextravagánsabb Winx kiegészítőket is alkalmazva –  kékbe. Amikor megjelent a jártatóban, az égre repülőgépek kondenzcsíkokkal írták fel a nevét, és televíziós csatorna mikrofonjaira, a képernyő jobb sarkába, a logójuk mellé is felkerült a kanca neve. A futamok előtt a táblákat körbehordozó hölgyek, mindannyian Winx dresszét viselték. Valóban minden részlet a helyén volt. Igazán királyi fogadtatásban részesült.

Amikor az utolsó győzelem után, a zsoké, Hugh Bowman a közönség elé vezette Ausztrália elsőszámú kedvencét, Tina Turner megaslágere, a „Simply The Best” üvöltött a hangszórókból, és a tv közvetítésben hosszú csend állt be, az égre pedig egy repülőgép a HALHATATLAN (immortal) szót festette.

A búcsúnak 32 oldalas különkiadást szánó Herald Sun Winxet minden idők legnagyobb ausztrál sport ikonjának nevezte ki.

A szerkesztőség csak mögé sorolta Heather McKay squash versenyzőt, Sir Donald Bradman krikettjátékost, Black Caviar-t és Rod Laver teniszbajnokot. Nem akármilyen névsor. (A négyszeres olimpiai bajnok úszó Dawn Fraser még a TOP 5-be sem fért be!) Ugyanezen lap azt írja:

“a Melbourne Cup leállít egy nemzetet, de Winx leállította az egész világot.”


Az én feladatom nem az volt, hogy Winx-szel külföldre menjek és minél többet nyerjek vele, hanem az, hogy boldogan és egészségesen tartsam, ami talán sikerült is. Természetesen Ő életem lova, de mindannyian szerencsések vagyunk, akik láthattuk őt versenyezni. Emlékezetes nap volt. Jó eséllyel sosem fogom elfelejteni.” – mondta az egész napot szinte végig síró trénere, Chris Waller, akinek ráadásul a kanca búcsúajándékként a 100. Gr1-es győzelmét „ajándékozta”.

Minden idők talán legjobb versenylova közel 45 ezer helyszíni, és több tizmillió könnyeit törölgető néző szeme láttára távozott a  lóversenyzés nagyszínpadáról.

Sosem feledjük!

Forrás: Racing Portal, képek: The Championships twitter, Racing NSW twitter, World Horse Racing twitter

süti beállítások módosítása