Pazar főpróba, káprázatos előadás

Biztosan nem bánták meg azok a teniszrajongók, akik tegnap este 21 órakor válaszút elé érkeztek és "maradtak Párizsban".

e_i4uolx0aiziwt.jpg

Ekkor kezdődött ugyanis a labdarúgó Európa-bajnokság nyitómérkőzése Rómában, de a teniszsport két gladiátora, akkor már közel két órája nyüstölte egymást a párizsi salakon.

A mérkőzés nemcsak a kommentátorok, hanem a korábbi nagyságok szerint is a tenisz történelmének egyik legnagyobbjaként vonul majd a krónikáskönyvekbe.

Már az első elődöntő is figyelmét érdemelt, ahol Tsitsipas 2:0-s játszmaelőnyre tett szert, de a német Zverev kiegyenlített, hogy a döntő szettben újra térdre rogyjon, így Stefanos első görögként ott lesz egy Grand Slam torna fináléjában. (6:3 6:3 4:6 4:6 6:3). Kiváló, mondhatni pazar volt "a főpróba" a nagy előadás előtt. 

A sportág Federer melletti két legnagyobb alakja, este 7 óra után 10 perccel vágott bele a másik elődöntőbe, ahol úgy nézett ki, hogy a tizenháromszoros bajnok Rafael Nadal sorozata fog folytatódni, hiszen 5:0-al lépett el az első szettben. Itt azonban Djokovic magára talált kiegyenlített és a maratoni, több mint másfél órán át tartó harmadik játszmában a vezetést is megszerezte. Ez a szett volt vélhetően a győzelem/vereség kulcsa, hiszen a spanyolnak 6:5-nél játszmalabdája volt, de nem tudta beütni a meccs talán legfontosabb pontját.

A meccs olyan magas színvonalú volt, hogy a szakkommentátorok kifogytak a jelzőkből és a korábbi nagy bajnokok sem igazán akartak az ezerszer elcsépelt dicsérő jelzőkkel előrukkolni. A mérkőzés talán megihlette a párizsi döntéshozókat is, hiszen a francia fővárosban továbbra is kijárási tilalom van életben este 11 órától, de ez esetben megkönyörültek a szervezőkön az illetékesek, és azt a kb. ötezer szerencsést nem zavarták haza, minden idők egyik legfeledhetetlenebb mérkőzéséről, akik jegyhez jutottak. A negyedik játszmát ismét a spanyol hérosz kezdte jobban, de onnantól csak a világelső volt a pályán. 6:0-s sorozatával lezárta a mérkőzést. Az ötvennyolcadikat kettejük történetében.


Ne feledjük: Nadal 17 év alatt mindösszesen 3. vereségét szenvedte el „saját szentélyében”, de 2009-ben Robin Söderling, szülei válása miatt egy mentálisan padlón lévő Rafal találkozott, míg 2015-ben Djokovic a profi pályafutása talán legrosszabb szezonját „felmutató” spanyolt verte a negyeddöntőben. Most erről szó sem volt.

Mindketten csúcsteniszt mutattak be, ami egy olyan színvonalú találkozót eredményezett, amelyet mi 10 focimeccsért sem cserélnénk el. 

Talán emiatt is Novak élete legnagyobb párizsi sikerének nevezte ezt a találkozót, hiszen az első teniszező lett a  történelemben, aki elődöntőben győzte le a salak királyát. "„Valahányszor pályára lépsz ellene, tudod, hogy valahogyan meg kell másznod a Mount Everestet, csak úgy nyerhetsz a srác ellen – mondta Djokovics.

Mi csak annyit tehetünk hozzá: köszönjük, hogy láthattuk ezt a csodát!

süti beállítások módosítása