99. Magyar Derby

Minden országban a (galopp) lóversenyzés legnagyobb ünnepe, az elsőszámú tenyészpróba.

jeremy-800x445.jpg

A hároméveseknek a nyár derekán már 2400 méteren acélosságot és távbírást kell igazolni, ami nem egyszerű feladat.

Az első Derbyt 1868-ban futották le, de még Osztrák-Magyar Monarchia Derby néven. Visserhad nyerte. 1921-től aztán külön Osztrák, Magyar és Csehszlovák Derbyre válik szét a háromévesek legfontosabb futama. Az első nyerőt, Vatinus-t Nagy Géza lovagolta, így nevük örökre fennmaradt. Ha nincs a „nyerőnek jelentve” szabály akkoriban, Imperiálhoz hasonlóan ő is megnyerte volna a bécsi Derbyt, amely így istállótársa Balbinus sikerét hozta. Hét évvel később Tiszavirág nevét jegyezhetjük fel, mint az első kanca győztest. Berchtold Lipót gróf a Monarchia egykori külügyminisztere tulajdonában állt az ideges kanca, aki rossz természete ellenére a Kancadíjat és a Derbyt is hatalmas stílusban nyerte. Nyolc évre rá az intelligens versenyló mintapéldánya, a Lesvári Ménes lova, Try Well sem állt meg a Derbysikernél. Az Övé a Hármas Korona is. Elsőként a Magyar Lóversenyzés történelmében.

A II. világháború után a hatalmas tenyészértéket képviselő Minci is kancaként nyert Derbyt. 1963-ban Imperiál (kettős) sikere beindítja Aperianov Zakariás nagy, világszinten is megsüvegelendő sorozatát, hiszen a „lóversenyzés Puskása” még 15 lovát vezethette vissza nyerőként a háromévesek legfontosabb klasszikusa után, köztük a második Hármas Korona bajnokot, Bilbao-t. 

1970 Vas József életének fontos állomása. A bámulatos kezű zsoké ekkor nyert először Derbyt, majd idehaza még nyolcat, összesen pedig tizenkettőt.

Az 1971 és 78 között lefutott nyolc Derbyből, hetet Imperiál ivadékai nyertek meg. Bámulatos.

Szotyori Nagy Tamás és csapata, a Vadaskerti Ménes sikere is egyedülálló, hiszen négy Derbynyerőt neveltek ki egyhuzamban, azaz 1987 és 1990 között, az ott tenyésztett és az ő tulajdonukban álló lovak nyertek. 1994-ben Németh Ildikó, az első női idomár, aki Derbygyőzelmet ünnepelhetett Sir Khan révén. Öt évvel később pedig újabb Triple Crown bajnok: Mivel Bagi Imrének nagyon tetszik az „April-vonal”, legjobbja, April Sun is behúzta azt a három futamot, amely a halhatatlanságot jelenti egy telivér számára. 2000-től Ribárszki a hős. Overdose trénere öt Derbyt is nyert, így a ma élő generáció legsikeresebb tagja. Az új évezredben több „idegenbeli siker”. Poggione, Rosenblatt, Shamal Sally, Kilword révén is külföldre került a Derbytrófea. Talán ezért pár évvel később már szabályba foglalják: kizárólag magyar tréningben álló telivér rajtolhat.  2018-ban az az Esti Fény a győztes, akit később hatalmas összegért értékesítettek Ausztráliába.

A 99. Magyar Derby startja: vasárnap 18:55.

Horváth József. A nyitóképen Jeremy derbygyőzelme után.

süti beállítások módosítása