Parádézó derbynyerő

Három nagydíjat futottak vasárnap a Kincsem Parkban, a Formula 1-es Magyar Nagydíj és az olimpiai játékok árnyékában.

dsc_8869.JPG

A Magyar Turf Club facebook oldalán akadtunk tegnap egy érdekes bejegyzésre, miszerint a magyar lóversenyzés történetének négy legnagyobb lova közül, az Epsom Derby nyerő Kisbér talán nem  hozzá méltó „versenyt kapott” az utókortól. 

Részben emiatt néztük meg az idei futamot, ahol a képen látható Derbynyerő immár jó, idősebb lovak ellen is bizonyította klasszisát. Lovasa, Nagy Tamás kiválóan helyezkedett vele és Shy Boy már biztos nyerőnek látszott, amikor az a Calabrese támadta meg, akit a 2020-as derby előtt állatorvosi javaslatra kizártak a legrangosabb futamból. A háromévesnek védekezni kellett, de ismételten behúzta a győzelmet. Az egyik résztulajdonos azt írta facebook bejegyzésében: „Mercédesz, ezt neked nyerte.”

A ritka sportszerű megnyilvánulás apropóját az szolgáltatta, hogy a négy tulajdonos egyike, Vámos Mercédesz súlyos lovasbalesetet szenvedett és csak a verseny előtti nap hagyhatta el a kórházat, így ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna kedvencétől. No, meg a nemes gesztust a futtatói társtól. Következhet a Kincsem Díj nem csak az ország, hanem a régió legjobbjai ellenében.

Még két nagyverseny datálódott tegnapra. A sprinterek legfontosabb magyarországi versenyében címvédést láthattunk. A négyéves szürke kanca, Vain Hope két kilóval többet cipelve mint 2020-ban, is címet tudott védeni a Kozma Ferenc emlékversenyben (1200 m), sőt a másfél hosszas győzelme (Crushing Power és Marlon előtt) 6 furlongon meglehetősen nagy különbség. Üröm az örömben, hogy a győztes idomár-lovast, Stanislav Georgievet két napra tiltották el a versenybírák túlzott ostorhasználatért. (Csak négyet szabad ütni, ő legalább hatot ütött - a verdikt szerint. – a szerk.)

A Magyar Kancadíjra (2400 m) Kovács Sándor négy indulót adott és el is vihette a fődíjat, mert Diadora Sts szép küzdelem után nem csak a legfőbb támadót, Envioust, hanem a teljes mezőnyt maga mögé utasította. A lefutási idő majd 10 másodperccel volt rosszabb, mint egy évvel korábban, de ne feledjük a Kincsem Parkot sem kerülték el az esőfelhők mostanában, így a pálya meglehetősen puha volt.

Kép: Juhász Tiborné Zsóka/Treatteling

süti beállítások módosítása