Folytatódik a Dolce Vita

Az olasz sportrajongók számára még forróbb, minden idők egyik legmelegebb nyara.

e7zeejvweaablgq.jpg

Kétségtelen, hogy nem sok futballszakmai elemzést olvastunk a részben hazai rendezésű foci EB előtt, de nem láttunk olyan szalagcímeket, hogy (hosszú veretlenségi sorozata ellenére) Olaszország (lenne) a torna favoritja. Legtöbb ismerősünk szerint elképzelhetetlen volt, hogy ne a világbajnokokkal és BL győztesekkel teletűzdelt Franciaország lépjen trónra. A végeredmény ismert.

Olaszország hódította el a serleget. 

Az olimpiai játékokon három aranyat gyűjtöttek vasárnap estig, amikor is olyan csoda következett Itália számára, hogy az emócióban talán még a londoni futballgyőzelmet is felülmúlta. 

Gianmarco Tamberi meglepetésre megnyerte a férfi magasugrást. Legyünk pontosak a katari Mutaz Essa Barshimmal mindketten 237 centimétert teljesítettek, így együtt lettek olimpiai bajnokok. Ez volt az első olasz aranyérem ebben a számban. 

Olaszország eufóriában, de akkor még nem tudták, hogy nem ez volt a nagy finálé.

15 perc sem telt el és kezdődött a 100 méteres síkfutás döntője, ahol (a texasi El Pasoban született!) Lamont Marcell Jacobs magabiztosan, 9.8 másodperc alatt teljesítette a távot, amellyel nem egyszerűen olimpiai bajnok lett, hanem az atlétika történetének egyik legnagyobb meglepetésgyőzelmét jegyezte. Nem, hogy Olaszország sosem nyert még aranyérmet a 100 méteres síkfutásban, hanem még Európának is csak négy - legutóbb 1992-ben Linford Christie révén - jutott a legfényesebb medálból az atlétika kirakatszámában. 

Vélhetően tízezrek maradtak le a döntőről, akik elkezdték ünnepelni Tamberit és az olasz hagyományoknak megfelelően, (de talán túl korán?) vonultak az utcákra.

Micsoda story ugye? A londoni futballgyőzelem után megint a vasárnap hozta el az eufóriát a taljánok számára. Fellini filmje újra életre kelt.

Olaszország egyébként pontosan előttünk áll (12.) az éremtáblázaton 5 aranyérmével. (tékvandó, vitorlázás, evezés és a két említett atlétikai szám.)

Kép: RMCsport Twitter

süti beállítások módosítása