A zsokék királya, az élet császára

Miközben a világ Jean-Paul Belmondót gyászolja, Yves Saint-Martin 80. születésnapját ünnepli.

zlt7hyndfxfzsqnyt7nr3dq3hu.jpg

1941-ben, ezen a napon született minden idők legnagyobb francia zsokéja, a “Gallok Piggottja”.

A temérdek nagy győzelme felsorolása helyett, talán elég csak azt megemlíteni, hogy 1955. szeptember 15-én debütált François Mathet tréner istállójában, és 1958. július 26-án Royalic nyergében nyerte első versenyét.  

Nyert Epsomban Oakst és Derbyt, valamint két sikert ért el a Breeders’ Cupban is.

Hazájában, kilencszeres derby, és négyszeres (Sassafras (1970), Allez France (1974), Akiyda (1982), Sagace (1984) ) Arc nyerő. 1962-ben Laurel Parkban megnyerte azt a Washington D.C. International-t, amelyben Imperiál egy évvel később indult.

15 alkalommal (!) champion hazájában és 3314 versenyben győzött világszerte.

Ezekből 134 Gr1-es siker!

1964-ben vette feleségül a képen látható Michelle-t, aki egy fiúgyermekkel ajándékozta meg. Az 1965-ben született Eric 15 évesen (A Kék lagúna című film miatt) filmszínészi babérokról álmodozott, de végül belőle is zsoké lett. 1993-ban apjához hasonlatosan megnyerte az Arc-ot, Urban Sea nyergében.

Második szerelme a golf. 1990 és 2017 között a Association Française des Internationaux Golfeurs elnöke volt.

2008-ban, egy három napon át tartó versenyen megnyerte az első Masters de Golf des Champions versenyt, több mint 80 korábbi francia élsportoló előtt.

Emellett szenvedélye még a vadászat. Ma is Fréjus-ban él, kőhajításnyira kedvenc golfpályájától.

A nyeregben Saint-Martin maga volt a megtestesült elegancia, ami miatt hatalmas rajongótábora volt. Az urak káprázatos stílusa, míg a hölgyek sármja miatt kedvelték.

2020-ban elkapta a koronavírust. 10 napig magas láza volt, de nem hogy túlélte, de mégcsak kórházba sem került. "Időnként elmegyek a versenypályákra és a nagyobb találkozókra, de mostanában elég ritkán. Ettől eltekintve, alkalmanként nézem a versenyeket, ami nem jelenti azt, hogy ne lennék naprakész. 79 évesen nyilvánvalóan tovább léptem, és ma már más dolgom van.” – mondta tavaly.

A ma 80 éves legenda „öreg napjait” parádés autógyűjteménye aranyozza be. Istállójában, akarjuk mondani garázsában Maserati, Ford Mustang, Rolls Royce és Aston Martin is áll.

Isten éltesse Monsieur St.Martin!

Kép: leparisien.fr (Soumillonnal)

süti beállítások módosítása