Might And Power

Holnap az ausztráliai Caulfiled versenypályáján egy futammal emlékeznek a legendás bajnokra.

5061818-3x2-940x627-e1586640059944-800x445.jpg

Alig másfél esztendővel ezelőtt, 2020. április 11-én, 26 éves korában múlt ki Ausztrália egyik legnagyobb ikonja, Might And Power

Les Carylon ausztrál újságíró így írt „Mighty”-ról: Ez a ló egy bajnok, a szó régimódi értelmében, egy bestia. Olyan dolgokat tesz, amire más nem képes.”

Extravagáns mozgásával, élfutó stílusával hamar belopta magát a rajongók szívébe, és korszakalkotó volt mind tréner, mind tulajdonos és zsokék számára.

Zabeel és az ír kanca, Benediction nászából született pej csikó szinte észrevétlen volt, 40 ezer ausztrál dollárért került Nick Moraitis tulajdonába. Kétévesen, harmadik startjára vesztette el nyeretlenségét, de egészen az Australian Derby-ig nem figyeltek fel rá igazán – ott negyedik lett, de egy hétre rá már Gr3-as futamot nyert. Négyévesen kisebb kisiklás (Epsom Handicap 8. hely) után érkezett a Caulfield Cup-ba, ahol Jimmy Cassidy zsoké figyelmen kívül hagyva a tréner útmutatásait, a saját és a lova feje után menve hagyta az elején az élre törni a heréltet. A taktika nem egyszerűen bevált: hét és fél hosszal hagyta maga mögött a ’95-ös bajnokot, Doriemus-t a második helyen, és új rekordidőt állított fel.

Ezután a bombasztikus siker után rögtön a Cox Plate és Melbourne Cup favoritjává avanzsáltak, de végül Jack Denham idomár döntésére egyből a Melbourne Cup-ban folytatták felkészítőfutam nélkül. Itt Cassidy megismételte a Caulfield Cup-beli stratégiát, pedig egészen rendkívüli, 3,5 kg-os többletsúlyt szabtak ki rájuk. Might And Power mégis start-cél győzelmet aratott a 3200 méteres viadalon, melyben célvonalában csak centik választották el ezúttal Doriemus-tól – aki ezt is megnyerte már korábban 1995-ben. Ők láthatóak a nyitóképen az ominózus pillanatban.

Az 1997-es esztendő végére Might And Power-t World Champion Stayer-nek kiáltották ki, azaz Hosszútávú Világbajnoknak. Újévi visszatérésekor számos Gr1 és Gr2-es versenyben helyezett vagy nyert, de sikerült mindig a legjobbkor nyújtania legjobbját: a Queen Elizabeth Stakes-ben például 10 év fél hosszas győzelmet aratott 1998-ban. Ötévesen vírus miatt kisebb visszaesés után Caulfield Stakes-ben aratott győzelmével végleg visszatért a csúcsra, amit egy történelmi Cox Plate siker követett. (A Caulfield Stakes viseli idéntől az Ő nevét -  a szerk.)

Ő lett ezzel mindössze a második telivér Rising Fast (1954) mellett, aki megnyerte a Caulfield és Melbourne Kupák mellett a Cox Plate-t; és a nagy Phar Lap (1931) tettét ismételte azzal, hogy Melbourne Cup címvédőként nyert következő évben Cox Plate-t.

Illusztris társaságba kapott meghívót, és Might And Power élt vele. Újraírta a pályarekordot is, mialatt megnyerte a Plate-t.

Két hétre rá aratta élete utolsó győzelmét, a másik Queen Elizabeth Stakes-ben, amit Flemingtonban futnak, ahol hét hosszal az élen galoppozott célba. Japánba is mentek volna, ha sikerült volna átszállás nélkül szállítani a lovat, de végül pihenőre vonultak. Egy sérülés miatt egészen 2000-ig, a herélt hétéves koráig nem lehetett látni a bajnokot a pályán, de visszatérésekor elért 11. és 15. helyekkel világossá vált: véget ért az óriás útja. 1998-ban és 1999-ben választották Év Lovává, 2002 óta tagja a Hírességek Csarnokának.

A Racing Post azt írta: elhunyt a csodaló. Gai Waterhouse mellett sok-sok híresség búcsúzott a közösségi médiában, minden idők egyik legnépszerűbb ausztrál lovától.

A közönség nagy kedvencét sok nyilvános szereplés várta, a legnagyobb rajongói sosem szenvedtek belőle hiányt. Egyik legnagyobb riválisával, Doriemus-szal együtt elsőkként érkeztek a Living Legends farmra, de már odafenn csatáznak. Talán Doriemus kért is már egy-egy visszavágót a Kupákból…

Az emlékverseny holnap hajnali 6:10-kor kezdődik!

Forrás: Racing Portal (www.racingportal.eu), kép: ABC

süti beállítások módosítása