Egy újabb olasz talentum

Luca Cumani, Marco Botti, Andrea Atzeni és Frankie Dettori után ismételten egy olasz nevétől hangos a lóverseny szaksajtó.

fb_zqbmwyaeo2yz.jpg

A brit síkszezon zárófelvonásán, a Champions Day-en a kollégák sorfala között, a legendás Lester Pigottól vette át a legjobb apprentice-nek, azaz utánpótlás lovasnak járó díjat, a 22 éves Marco Ghiani.

Ki is ő valójában?

1999. február 7-én született a szírdíniai Oristanoban. Családjával Silì nevű faluban élt és ott is nőtt fel. Ott találkozott az ezen a szigeten honos lófajtával, a Giara-val. A találkozás döntő befolyással bírt az életére, és elmondása szerint az iskola nem is érdekelte, csakis a lovak. Hamar ki is maradt onnan, így egy olasz pizzériában helyezkedett el, bár most azt nyilatkozta, ötéves korától világos volt számára, hogy zsoké szeretne lenni.

16 évesen költözött a lóversenyzés bölcsőjébe Newmarketbe és lett a British Racing School hallgatója. Honfitársa Luca Cumani vette szárnyai alá, majd annak nyugdíjba vonulása után Ausztráliába, fiához küldte pallérozódni, de mai napig napi kapcsolatban vannak.

Ezután visszatértem Angliába. Stuart Williams felajánlott egy állást tanítványaként. Nagy segítség volt, és mindig támogatott, ezért köszönetet kell mondanom neki. Akkor adott nekem lovaglásokat, amikor senki más nem tette.

Beindult számára a verkli és 2021 júniusában már a Royal Ascoton is győzni tudott.

Royal Ascot hihetetlen volt, még mindig nem tudom szavakba önteni, hogy őszinte legyek. Áthaladva a célon, egyszerűen nem tudtam elhinni. Ez minden zsoké álma és még mindig csipkednem kell magam, hogy elhiggyem ezt. Könnyen életem egyik legjobb napja lehet.” 

A londoni Brooke Brownnal él, májusban pedig egy fiú, Louie apja lett. Októberben pedig először bajnok. Ezzel neve olyan szintén champion lovastanulók listájára került, mint pl. Tom Marquand, Oisin Murphy, William Buick vagy Ryan Moore.

Gratulálunk!

Kép: Focusonracing

süti beállítások módosítása