Emlékére

2020. szeptember 15-én hunyt el korunk egyik legkiválóbb lovasa, Pat Smullen, akinek emlékére ma este egy Gr3-as versenyt futnak az írországi Dundalk lóversenypályáján.

ddzywy2vwaayvlq-800x445.jpg

Pat Smullen 1977. május 22-én született Offaly megyében, Írországban. A bátyja, Patrick érdekeltsége vezetett oda, hogy Pat a lovak felé forduljon, méghozzá a Pony Club-on keresztül.

Kezdeti lépéseiben a sportágban az ír lóversenyzés nagyasszonya, Joanna Morgan segítette őt, majd Tommy Lacy-nél folytatta, akinek első győzelmét is köszönheti (Vicosa, Dundalk). Első Gr1-es sikerére sem kellett sokat várni, azt már húszévesen átélhette, mikor Tarascon-nal megnyerték a Moyglare Stud Stakes-t.

Két évet töltött John Oxx istállójában, majd Dermot Weldhez szerződött. Mindez 1999-ben történt, amikor is tegnapi főszereplőnk, Mick Kinane elfogadta a Ballydoyle visszautasíthatatlan ajánlatát, így Smullen lett az utódja. Smullen egyébként szinte bálványozta Kinane-t. Távozásakor azt mondta róla: “Mick hatalmas segítség volt számomra. Ő nem csak egy nagyszerű lovas, hanem kiváló barát is. Persze pokoli első pár évem volt. Megpróbáltam kitölteni a távozása okozta űrt. Ez persze nem volt lehetséges, de én mindent elkövettem, ami tőlem tellett. 

1999-ben Kinane az ír zsokébajnok, mögötte Smullen a második.

„Dermot nagyszerű tréner, mindig is az volt. Nem volt könnyű az első években. Nagyon szigorú volt, sokszor szembesített a hibáimmal, de ez egy sikeres, sőt nagyon sikeres partnerség volt.”

Naná, hogy az. A Weld-Smullen párosról anno ugyanolyan gyilkos fegyverként írtak, mint ma az O’Brien-Moore duóról.

A teljesség igénye nélkül ragadjunk ki csak pár közös sikert. 2001-ben megkezdődött Vinnie Roe nagy szériája, amikor is zsinórban négyszer nyerte meg az Ír St Leger-t. (Ne feledjük: ott a hármas korona harmadik ágában idősebb telivérek is indulhatnak.) Egy évvel később az Államokban is együtt ünnepeltek, amikor is a Matron és Sun Chariot Stakes-nyerő Dress to Thrill a Matriach Stakes-ben sem talált legyőzőre. 2003-ban angol klasszikus trófea a zsákban: Refuse to Bend a 2000 Guineas nyerője, majd

2004-ben végleg beírták magukat a történelemkönyvekbe. Grey Swallow Smullen alatt, Weld irányításával nyerte a Derby ír kiadását.

A derbyk derbyjére viszont még 12 esztendőt kellett várniuk, de Harzand az epsomi lankákon elhozta nekik az eufóriát. És ha győzött Epsom-ban, naná, hogy ráduplázott saját hazájában is.

Így beszélt mesteréről: “Mindig döbbent tekintettel néztem, hogy Dermot mindent tud nem csak a lovakról, de még  a pedigréjükről is. Ismert minden egyes lovat, minden lovast és pontosan tudta, hogy melyik lóra melyik zsoké passzol. Mindezt fejből. Soha senki nem látott papírt a kezében. Úgy vélem, hogy ő az élet bármely területén sikeres lett volna, nem csak lóversenytrénerként.

Harzand (Sea The Stars) – Smullen – Őfelsége IV. Aga Khan

2018. március 16-án azon a pályán fejezte be pályafutását, ahol első győzelmét aratta, azaz Dundalk-ban, Togoville nyergében. Csak akkor még senki nem tudta, hogy ez a búcsú napja. 

A diagnózis közlése után szinte azonnal tudatta a nyilvánossággal, hogy megtámadta szervezetét a halálos kór, amit egy vizsgálat derített ki, mert Pat hasi fájdalmakra panaszkodott. Ezt követően a szokásos kemoterápiás kezelést kapta, majd 2018 októberében meg is operálták, hogy eltávolítsák szervezetéből a szerencsére már jelentősen zsugorodott tumort. A műtét remekül sikerült, de szövődmények léptek fel, így három héttel később újabb operáció következett. Karácsonyra szerencsére hazatérhetett és nem fukarkodott a köszönetnyilvánítással:

„Csodálatos támogatást kaptam sok-sok embertől. A családom, a barátaim, az ügynököm, Kevin O’Ryan és sok tulajdonos, azokat különösen beleértve, akik ott futtatnak a Weld-istállóban, mind mellettem állnak. Köszönöm nekik, de mindenki másnak  is természetesen, akiknek lovait az évek során lovagoltam. Mellettük rengeteg hálával tartozom az orvosi csapatnak, akik gondoskodtak rólam az elmúlt év során. Reméltem, hogy folytathatom a pályafutásomat, de az orvosok tanácsát megfogadva inkább visszavonulok. Azt mondták: nagy butaság lenne veszélyeztetni az immunrendszeremet a folyamatos diétázás miatt. A kezelésem ugyan befejeződött, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, folyamatos ellenőrzésekre fogok járni, hiszen mindig fennáll a lehetőség, hogy a rák visszatér. Döntésem szomorúvá tesz, de első az egészségem és a családom.”

Smullen felesége, Frances Crowley, a korábbi amatőr zsoké, majd klasszikus győztes tréner, nem mellesleg Aidan O’Brien sógornője. Három gyermekük született, Hannah, Paddy és Sarah.

Felesége, pályafutása legnagyobb sikere után. Saoire, az ír 1000 Guineas nyerője 2005-ben

A kór végül legyőzte a bajnokot. 2020. szeptember 15-én hunyt el a St Vincent's kórházban. (Dublin, Írország)

Pályafutása legnagyobb győzelmei:

Epsom Derby
2000 Guineas
Champion Stakes
Ascot Gold Cup
Prince of Wales's Stakes
Ír Derby (2X)
Ír 1000 Guineas (2X)
Ír Kancadíj
Breeders' Cup Marathon

Az emlékfutam magyar idő szerint 20:15-kor kezdődik.

Forrás: Racing Portal (www.racingportal.eu) Főszerkesztői engedéllyel közöljük. Képek: Horse Racing Ireland Twitter, @Champions Series twitter, RTE

süti beállítások módosítása