Miesque

Ma délután, a francia lóversenyzés központjában, Chantilly-ban futják a Gr3-as Prix Miesque futamát.

bc1987_mile_009.jpg

Pár szóban elmeséljük ki a névadó.

Miesque (Nureyev - Pasadoble) 1984-ben látta meg a napvilágot az „Újvilág” egyik lóverseny-fellegvárában, a Kentucky állambeli Lexingtonban, mégis versenyeinek nagy részét Európában futotta, négyéves koráig francia tréningben állt. Tulajdonosa a görög hajómágnás, Stavros Niarchos míg trénere François Boutin volt, a nyergében pedig a  francia lóversenyzés ikonját, Freddy Head-et láthattuk.

Úgy ismerjük Nureyev pej lányát, mint az első telivért, aki két egymást követő évben a Breeders’ Cup Mile győztese tudott lenni (1987-1988), és ezekben az években az Eclipse Award for Outstanding Female Turf Horse címet is elnyerte. Versenykarrierje során 16-szor állt starthoz, 12-szer volt első (ebből 10 Gr 1 verseny!). Győzött többek között az angol és a francia 1000 Guineas futamában is, azaz kétszeres klasszikus-nyerő.

A ménesbe vonulva is maradandót alkotott Miesque. Öt nagydíj-nyerő ivadékából a legkiemelkedőbb a Mr. Prospector apaságú Kingmambo (ma már nyugdíjazott tenyészmén, többek között Henrythenavigator és King’s Best apja).

Miesque a Blood-Horse Magazin „20. századi legjobb amerikai telivérek top 100-as listáján” a 82. helyen szerepel. 1999-ben beválasztották az amerikai Nemzeti Lóversenymúzeum Hírességek Csarnokába, és 2011. januárjában kellett elaltatni. 

Forrás: Racing Portal (www.racingportal.eu). Főszerkesztői engedéllyel közöljük újra. Kép: breederscup Twitter

süti beállítások módosítása