A harmadik is elúszott

Djokovic ismét elszalasztott egy esélyt.

nole.jpg


Az elmúlt hetekben talán meglepő módon, több korábbi világnagyság (pl. Sampras vagy Ivanisevic) is kijelentette: Novak Djokovic minden idők legjobb teniszezője. Ezzel természetesen vitába lehet szállni, de Federer ide vagy Nadal oda, a szerb fiú több jelentős mutatóban is megelőzi a két héroszt. (Igaz bőven találni olyanokat is, amiben a másik kettő a jobb.) Az viszont, hogy Ő az elmúlt évtized legjobbja ehhez kétség sem férhet.

De az álmok kapuján egyelőre nem tud belépni.

1969 óta csak Federer állt olyan közel a naptári Grand Slamhez mint idén ő. Ha esetleg valaki nem tudná: mind a négy premier tornát meg kell nyerni ugyanazon évben. Federer 2006-ban mind a négyben döntőzött, de „csak” hármat nyert meg, mert Párizsban kikapott, míg Nadal 2010-ben nyert hármat, az Australian Opent nem, így még mindig Rod Laver az egyetlen. (A hölgyeknél Steffi Graf Golden Slam-bajnok is, hiszen a négy GS trófea mellett 1988-ban egyéni olimpia bajnok is lett és ez még senki másnak nem sikerült a sportág történetében.)

A hetedik évét világelsőként záró Djokovic ott állt a dicsőség kapujában, de New Yorkban, augusztus végén az addig is bombaformában játszó fiatal Medvegyev megfosztotta a történelemírástól. A szerb kiemelkedő esélyesként várta a szezonzáró ATP világbajnokságot, ahol pedig az a Zverev ütötte el a döntőtől, aki a tokiói olimpia elődöntőjében is átlépett rajta. (A fiatal német is azt mondta egyébként: Nole, minden idők legjobb játékosa!)

Ezzel nincs meg a 6. világbajnoki trófea, amivel beérhette volna Federert.

A döntő lépést egyelőre nem sikerül tehát megtenni, de Novak kezére játszik az idő, hiszen Federer 2022-ben már 41, míg Nadal 36 éves lesz, igaz ő is 35.

Nole 2021-ben elszalasztott tehát három esélyt, de úgy véljük a trófeák számát illetően 2022-ben az élre fog állni. Csak idő kérdése.

A mai döntő párosítása (élőben Eurosport 2):

 

Kép: Tennis Twitter, ATP Tour Twitter

süti beállítások módosítása