A világ leghangosabb futama

Ahogyan Ausztráliának a Melbourne Cup, Angliának a Derby Stakes, Amerikának a Kentucky Derby, úgy Japánnak is megvan az ikonikus álomfutama a galoppsportban.

contrail.jpg

Náluk ez nemes egyszerűséggel a Japan Cup nevet viseli.  

Éppen 40 esztendővel ezelőtt, 1981-ben futották először és szerencsére a távja sosem változott. Az ma is másfél mérföld, azaz 2400 méter.

Fuss a jobb helyekért! 

A helyszín a világ legnagyobb lóversenypályája, a Tokyo Racecourse, amely több, mint 223.000 (!) rajongót tud vendégül látni, emiatt itt bizony harcolni kell a jobb helyekért. 

A világjárvány miatt idén természetesen nem lesznek ennyien (csak maximum 10 ezren), de a társaság honlapja örömmel számolt be arról, hogy három év után idén végre lesznek tengerentúli indulók. Ami persze nem véletlen, hiszen a Japan Racing Association különféle bónuszokkal csábítja magához a rangos európai, és amerikai futamok nyerteseit. A győztes (tulajdonos) eleve 300 millió yent (2,8 millió dollárt), hozzávetőleg 900 millió forintot kap, de ha ezt pl. a Grand Prix de Saint-Cloud bajnoka (Broome) tenné, akkor ő bónuszként még 3 millió amerikai dollárban részesülne. Ennek ellenére 2005 óta nincs példa külföldi győzelemre. Akkor Alkaased szállította Angliába a trófeát, de a versenyüzem honlapja szerint ilyen erőkből álló külföldi támadásra régen nem volt példa.

A tavalyi kiadás: 

Összesen 18-an futhatnak, így a három európai nevezés miatt 15 hely "marad" a hazaiaknak.

A hat hazai Gr1-es bajnokot felmutató japán kontingens élén az a Contrail áll, akinek hétfőn jelentetették be visszavonulását, azaz a verseny után fedezőménnek áll, várja a Shadai Stallion Station. A tavalyi Hármas Korona nyerőt az a Yoshito Yahagi idomítja, akit tegnap méltattunk blogunkon. Esetleges győzelme micsoda búcsúzás lenne...

Aidan O’Brien párosa, Broome és Japan 24 órás út után pénteken érkeztek meg Tokióba. A két futó kapcsán érdekeség, hogy nem csak trénerük azonos, hanem eddigi versenyeredményük (21/7) és tulajdonosi körük (Masaaki Matsushima, Mrs. John Magnier, Michael Tabor, Derrick Smith) is. Ugyancsak pénteken érkezett a harmadik külföldi aspiráns, Gianluca Bietolini tréner által francia földön készített Grand Glory is.

A futam vasárnap reggel 7:40-kor kezdődik. Tapsolhatunk vajon európai győzelemnek?

Kép: JRA

süti beállítások módosítása