Aranylabda "2020": egy meg nem történt győzelem - Robert Lewandowski

Amíg a futballszurkolók továbbra is Messi és Ronaldo irányába tekintenek, van egy játékos, aki szépen "csendben" történelmet ír.

image.png

Egy játékos, aki talán napjaink sztárfutballistáinál magasabbra tudott mostanra emelkedni. Egy játékos, aki a német foci rekordjait sorra teszi magáévá. Hölgyeim és uraim: Robert Lewandowski.

2020: megszakított bajnokságok, befejezett bajnokságok, zártkapus meccsek, csőd szélére sodródott együttesek és egy csatár, aki pont ezekben a szélsőséges időkben ért fel a csúcsra.

Robert Lewandowski a német bajnokság lengyel királya 2010-ben érkezett Németországba a Borussia Dortmund csapatába, ahol azonnal Bundesliga győzelemre vezette csapatát a 10/11 és 11/12-es szezonokban. 2014-ben váltott a rivális Bayern München együttesére, ahol azóta minden(!) szezonban bajnokságot nyert. Napjainkig összesen 17 gólkirályi címet tudhat magáénak, amiből a 20/21-essel megdöntötte a Bundesliga korábbi rekordját (Gerd Müller, 1971/72, 40 gól) 41 találattal. 2020-ban őt választották mind a FIFA legjobb, mind az UEFA európai év játékosának. A 19/20-as szezonban a Bajnokok Ligája trófeát is leszállította csapatának, az ezt követő szezonban pedig Klubvilágbajnokságot, UEFA szuperkupát is nyert (a Német Kupát 16/17 óta ők nyerik).

A lengyel válogatott meccsein szinten minden meccsen betalál, 2011 óta ő az Év játékosa minden évben Lengyelországban, 2020 óta Németországban is.

2020-ban képzeletben mindenki neki ítélte a futballvilág egyik legnagyobb egyéni elismerését, az Aranylabdát, azonban a díjátadó a vírushelyzet miatt nem került megrendezésre.

A kérdés adott volt: vajon 2021-ben megkaphatja-e ez a zseniális csatár végre a díjat? 

 

A válasz sajnos nemleges lett. Lewandowski a gálán mindössze az Év csatára elismerést zsebelte be. Messi megkapta az Aranylabdát hetedjére is (már a hatodikkal is rekorder volt az argentin), olyan statisztikákra hivatkozva, mint a pontos passzok, vagy az asszisztok száma. A két játékost azonban ilyen logika mentén vétek lenne összehasonlítani.

Lewandowski befejező csatár. Ő az, aki értékesíti csapata támadásait, ennek következtében nem passzolgat középen és nem is olyan gyakran ad gólpasszt. Ezzel szemben Messi gyakran lép vissza középpályás szerepbe, segít felépíteni a támadást és ha úgy jön ki a lépés, átadja a gólszerzés lehetőségét is. Az, hogy Messi begyűjtötte hetedjére is a legfényesebb elismerést, hatalmas visszhangot kapott.

Szurkolók ezrei háborodtak fel, hiszen Messi csak a válogatottban tudott kupagyőzelmet produkálni - ami viszont a szabályok szerint nem vehető figyelembe a voksolás során - , ezzel szemben Lewandowski az elmúlt időszakban minden képzeletet felülmúlva szárnyalt.

Nem arról van szó tehát, hogy Messi nem érdemelte volna meg, csak ebben a szezonban (illetve a 2020-as kihagyott gála idejében is) volt, akinek sokkal inkább kijárt volna.

Az Aranylabda átadó gálán maga Messi is kimondta:

„Robert, Te is megnyerhetted volna ezt a díjat!”.

Mi pedig ezzel a kijelentéssel csak egyetérteni tudunk. Gratulálunk Lewandowski!

Nyitókép: FC Bayern/Twitter

süti beállítások módosítása