Jockey - a galopp ismét a mozikban

A Dettori után ismét egy filmet ajánlanánk olvasóink figyelmébe.

jockey.jpg

Ugyan, mi a Racing Portal csapata hivatalosan szaklapként definiáljuk magunkat, a mindennapokban mi is ugyanúgy a lovak szerelmesei vagyunk, mint olvasóink. Így csak természetes, hogy mikor egy lovakkal foglalkozó alkotás kerül a mozikba, arra mi is felkapjuk a fejünket - különösen, ha a galopp világába kalauzol el bennünket.

November 15-én a szakmában is port kavart a Frankie Dettori életét bemutató dokumentumfilm, ezúttal azonban egy klasszikus nagyközönségnek szóló sportdrámáról szeretnénk pár szót szólni. Ez pedig név szerint a Jockey című alkotás amelyet a fiatal Clint Bentley első nagyjátékfilmes rendezése, Clifton Collins Jr. főszereplésével. Ő igazi húzónév, hiszen A-kategóriás TV-sorozatok (pl. a Vészhelyzet) mellett,  olyan kasszasikerekben láthattuk már, mint a Capote, A csempész, vagy éppenséggel a filmisten, Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood-ja.

Azt nehéz meghatározni, mennyire aktuális a Sony Pictures filmje, hiszen az amerikai mozikban csak 2021. december 29-én debütál, világpremierje azonban már január 31-én megtörtént a Sundance Film Festivalon, ahol nem mellesleg Collins elnyerte a különleges zsűri színészi díját.


A történet főszereplője a tapasztalt zsoké Jackson Silva (Collins), aki több évtized lovaglás után azzal szembesül, hogy romló egészségügyi állapota miatt hamarosan kénytelen lesz befejezni karrierjét. Ígéretes lovával utolsó bajnokságára készül, az eseményeket pedig tovább bonyolítja egy fiatal lovas feltűnése, aki a főhős fiának vallja magát.

A film többnyire pozitív fogadtatásban részesült, a kritikusok nagyja pedig egyöntetűen magasztalta Collins alakítását a főszerepben, amely elmondásuk szerint igazán adja a mű lelkét.

Nyitókép: Paulick Reports

süti beállítások módosítása