A profi futball következő sztárjai? - Három szemtelenül fiatal tehetség

Nem könnyű fiatalként érvényesülni, akiknek azonban sikerül, később legendává válhatnak.

exkp00vxeaipxbe.jpg

Mi a közös Maradonában, Ronaldinhoban és Puskásban? A nevük a legtöbb fülben ismerősen cseng. Lehet, hogy nem ismerjük pontosan, mitől is voltak ők igazán különlegesek, mégis mintegy szállóigévé váltak. Jellemzően minden generációnak megvannak a maga csillagai, de most vessünk azokra egy pillantást, akik még karrierjük elején csak szárnyaikat próbálgatják és minden esélyük megvan arra, hogy maradandót alkossanak a pályán.

Jamal Musiala támadó középpályás, mindössze 18 éves, de máris rekordokat döntöget. 17 évesen és 115 naposan a Bayern München legfiatalabb pályára lépő játékosa lett, megszerezte a Bundesliga legfiatalabb gólszerzője címet, valamint 2021-ben a Bajnokok Ligájában szerzett góljával a második legfiatalabb gólszerző az egyenes kieséses szakaszban. 2021-ben jelölt volt a Golden Boy díjra, amelyet korábban olyan játékosok nyertek el, mint Wayne Rooney vagy Lionel Messi. Noha, a rekordok egyelőre korához kapcsolódnak, nem kizárt, hogy később napjaink sztárjain is túlmutat majd teljesítménye, hiszen a válogatottban is komoly szerepet kapott: az Angliában (főleg a Chelsea utánpótlásánál) nevelkedő játékos az angol válogatottban kezdte a szereplést, azonban hazahúzott a szíve és Németország mellett döntött. Joachim Löw szövetségi kapitány személyesen mondta el neki és édesanyjának: komoly szerepet szán neki az együttesben.

Pedri 19 éves, az FC Barcelona középpályása, akit "új Iniestaként" emlegetnek. A sors fintora, hogy 1 hét próbajáték után nem volt elég jó korábban a Real Madridnak, így eltanácsolták, a Barca azonban 2019-ben 5 millió eurós ajánlattal szerezte meg az egyébként is katalán drukkert. Hatalmas élmény volt számára Messivel játszani, hiszen nagy példaképe az argentin (a nyitóképen ők láthatóak). 17 éves kora óta képviseli Spanyolországot válogatott szinten, 2021-ben hívták be őt először a felnőtt válogatottba. A tokiói olimpián az U23-as csapat tagjaként olimpiai ezüstérmet szerzett, a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon pedig a legjobb fiatal játékosnak választották. Később elnyerte a 2021-es Golden Boy díjat is, az utóbbi két évben pedig nem kisebb csapatok állnak sorba érte, mint a Liverpool, vagy a Bayern München.

Håland a Borussia Dortmund 21 éves csatára, a 2020-as Golden Boy. 2019-ben debütált a "darazsaknál" az FC Augsburg ellen, ahol az 56. percben becserélték, (ekkor 3-1-re vezetett az ellenfél) amit ő egy mesterhármassal hálált meg: végül a 5-3-ra nyertek. Klubcsapatában valósággal gyártja a gólokat: 19/20-ban 18 pályára lépésből 16-szor volt eredményes, míg 20/21-ben 41 meccsen 41-szer talált kapuba (bajnokság, kupa, BL együtt). Már a fél világ sorban áll érte, szemet vetett rá a PSG, a Real Madrid (jelenleg ő a legvalószínűbb következő állomás), a pénzügyi gondokkal küzdő FC Barcelona, de a Manchester United és a Juventus is az érdeklődők közé tartozik. A válogatottbeli szereplését mi sem szemlélteti jobban, minthogy őt választották 2020-ban az év játékosának Norvégiában. Játékstílusa és magassága miatt gyakran hasonlítják Ibrahimovichoz, amire Zlatan a következő reakciót tette: "Ő lesz a következő futballcsillag."

Hozzá kell tenni, hogy mindhárom játékos jókor van jó helyen, mivel Musiala a Bayern Münchenben Lewandowskival könnyen tud fejlődni és sikereket elérni, hiszen nem egy poszton játszanak, de mindketten remek játékosok. Pedri a Barcelona csődjében ragyog fényesen, mivel jelenleg a klub nem tud drága játékosokat vásárolni, így pedig több lehetősége van kibontakozni, de hasonló igaz Hålandra is, mert a Dortmund csak úgy tud szorosan a Bayern mögött végezni a Bundesligában, ha egy Lewandowskihoz hasonló csatár brillírozik náluk is.

Az, hogy a jövőben hallunk-e még felőlük, és milyen tekintetben szólnak majd róluk a hírek, csak rajtuk múlik. Reméljük, beérik majd munkájuk gyümölcse és megmutatják mi mindenre képesek még.

Képek: Barca Universal, Twitter

süti beállítások módosítása