Itt a Turf Világbajnokság

Idén is elérkezik a Hong Kong International.

hkir.jpg

Egészen pontosan vasárnap, amikor is Sha Tin jóformán az egész világ előtt megnyitja kapuit, hogy idén még utoljára összemérjék erejüket a kontinensek. Ha esetleg valaki még csak ismerkedik a lóverseny világával, röviden összefoglalnánk a legfontosabb tudnivalókat a versenyről.

Először fontos tisztázni, hogy a lóversenyben nincs hivatalos világbajnokság. Ennek számos oka van, a legfontosabb talán a technikai összeférhetetlenség, hiszen kontinensenként változik a legfontosabb futamok kiírása, például a borítás vagy az, hogy egy távkategória egészen pontosan hány métert jelent. Emellett az éghajlat sokkal nagyobb mértékben kedvezne a hazaiaknak, mint emberek esetében, mert a lovak érzékenyebbek a környezeti változásokra.

Ha valamikor mégis találkozunk egy "világbajnokság" elnevezéssel a sportban, biztosak lehetünk benne, hogy az kizárólag egy fantázianév, amivel általában saját magukat tüntetik ki a szervezők. Ebben élen jár az amerikai Tenyésztők Kupája, más néven Telivér Világbajnokság, a gyepre specializálódva másfél hónappal később pedig a Turf Világbajnokság követi.

hkcrowd.png

Vagy ahogy hivatalosan nevezik, a Hong Kong International Races. Az amerikai névrokonnal ellentétben itt nincs az összes lehetséges szempont szerint szétszedve a paletta, összesen négy Gr1 futam rajtol el, minden távon egy (kivéve a tényleges hosszútávot), ezekben azonban bármelyik hároméves vagy idősebb ló elindulhat.

Tekintve, hogy kizárólag gyepen mérik össze erejüket a telivérek, ez főleg Ázsia, Ausztrália és Európa találkozója - a három "turf" kontinens, ahogy annak egy Turf Világbajnokságon lennie kell. Eurázsia két végpontjának csatája különösen fontos szakmai szemmel, hiszen nagyon hasonló kiírásokon versenyeznek, mégsem találkoznak szinte soha ilyen színvonalú összecsapásban.

Ráadásul még csak nem is kell annyira korán kelni! Az első futam, a Hong Kong Vase  magyar idő szerint pontban reggel 7-kor nyitja a sort. A klasszikus távú (2400 méter) verseny kupáján rendszeresen vetélkednek a hazaiak, a japánok és az európai küldöttség. Tavaly utóbbinak sikerült ellopni a trófeát, a címvédő Mogul pedig most is készül a duplázásra - az idei forma alapján azonban nagyobb valószínűséggel fogadnánk Pyledriver-re vagy Glory Vase-ra.

Ezt követi a Hong Kong Sprint, ami 7:40-kor rajtol el. Tekintve, hogy a rendező történetesen sprinter nagyhatalom, az 1200 méteren az ismerős helyi nagyágyúk vetélkednek majd: Hot King Prawn, Pixie Knight, a japán Danon Smash és további kilenc társuk csatázik a 24 millió HK dolláros fődíjért.

goldensixty.jpg

Aztán növeljük a távot, 8:50-kor következik a Hong Kong Mile. Bemutatnánk mi a mezőnyt, de egyetlen aspiráns lopja el a reflektorfényt: az a Golden Sixty (a képen) is tiszteletét teszi, aki tavaly itt ünnepelte első Gr1-diadalát és zsinórban tizenhatodik győzelmére pályázik.

Végezetül a fő attrakció, a 30 milliós Hong Kong Cup 9:30-kor. Formák alapján épp egy európai vendég, Haggas Dubai Honour-je képviseli a legjobb esélyt, de kihívói között ott lesz többek között Japán első BC-bajnoka, Loves Only You is - számos egyéb klasszis mellett.

A 4 verseny összdíjazása kereken 100 millió HK dollár, azaz 4,15 milliárd forint!

Fölösleges ragozni: idén is fergeteges évzáróra számíthatunk Hong Kongban.

Képek: Hong Kong Jockey Club, BloodHorse, Horse Betting

süti beállítások módosítása