"Nem érdemlem meg." - de ki mondana ilyet egy BL aranyéremre?

Egy nagy játékos, nagy szívvel.

romelu-lukaku-ecrit-un-message-emotionnel-aux-fans-de-linter.png

Romelu Lukaku 1993-as születésű belga csatár, 2008 óta erősíti a nemzeti együttest, ahol mára már egyértelműen a legerősebb játékossá nőtte ki magát. Hamar eljutott az első osztályú Anderlecht csapatáig, ahonnan a Chelseahez vezetett az útja. Fiatal korában hálószobájának falát Didier Drogba és Chelsea poszterek színesítették, 2011-ben éppen példaképe mellé érkezett az angol alakulathoz. Ami azonban ezután jött, nos, abból sokan tanulhatnánk.

Érkezése után a Kékek brillíroztak a Bajnokok Ligája sorozatban, ekkor azonban ő nem volt még a kezdő tagja, sőt pályára sem lépett. Végül a döntőben is felül tudtak kerekedni a Bayern München csapatán tizenegyesekkel, így ők hódították el a trófeát, ezzel együtt pedig minden játékos jogosult az aranyéremre. Lukaku ezt másképp gondolta: "Nem érdemlem meg." - mondta. "Meg sem érintettem a kupát, mert nem nyúlok semmihez, ami nem az enyém."

Ugyanebben a szezonban nyerték meg két héttel a BL döntő előtt az angol FA kupát is. Mivel ebben sem érezte úgy a belga, hogy kivette volna a részét a győzelemből, hozzátette: "Ezért nem érintettem meg az FA kupát sem."

Ugyan ekkor még csak 18 éves volt, mégis a mai napig így áll hozzá az aktuális csapata érdemeihez. 2020-ban már az olasz Internazionalet erősítette, amikor a Sevilla ellen játszották az Európa-liga döntőjét. Az állás a félidőben 2-2 volt (az első góllal utolérte a brazil Ronaldo első szezonos 34 találatos rekordját, lásd: tweet), a 74. percben azonban egy szerencsétlen öngóllal (blokkolni próbált egy lövést) beállította a 3-2-es végeredményt, így a második helyet szerezték meg. Míg korábban az érmeket átvette, csupán nyilatkozta, hogy nem érdemli meg, ezt már el sem fogadta. Egy évvel később fájó szívvel és egy könnyfacsaró üzenettel búcsúzott el Milánótól, ahová már most vissza is vágyik.

Sok focista kapja meg élete során a nagyképű jelzőt, a legjobb játékosok közt azonban aligha akad olyan, aki ne lenne rendben alázat terén. Pontosan tudják honnan jöttek, mennyit küzdenek nap, mint nap, és még milyen út áll előttük ahhoz, hogy ők lehessenek sportjuk legendái. Lukaku egyike ezeknek a játékosoknak.

Őt nemcsak képessége és termete (190 cm magas, 49-es lábmérettel) teszik különlegessé: a szíve is. 

Ezért szeretjük, ezért tiszteljük és ezért a kedvencünk. Ezért kerül fel napjainkban már ő is sok ifjú focista hálószobájának falára - csak úgy, mint annak idején az övére a halhatatlan Didier Drogba.

Fotó: SkySports
süti beállítások módosítása