Beugrott még egy versenyre, topsiker lett a vége

A tizenhétéves Diego Herrera nem éppen átlagos napot zárt január 2-án.

dherrera.jpg

A fiatal lovastanulónak kifizetődött, hogy hétvégenként Santa Anita Parkban és Los Alamitosban is lovagol - rögtön az év első vasárnapján 14 futamban ült nyeregbe és Gr1-győzelemmel zárta a napot.

Délután öt telivért lovagolt Santa Anita Parkban, közülük eggyel nyert, majd kocsiba ült Los Alamitos versenypályára az esti programra, ahol még nyolc versenye volt hátra. Legalábbis akkor még így hitte.

Ugyanis kevesebb, mint fél órával a start előtt Juan Aleman tréner úrnak szüksége volt egy helyettesítő zsokéra a nap utolsó versenyében. Csakhogy nem akármilyen lovaglás volt ez: a százezer dolláros összdíjazású Charger Bar Handicap, egy Grade 1 quarter horse összecsapás, ahol a favorit Thru Fire nyergébe kérték fel. Ilyen eseményeken ritkán találkozunk apprentice lovasokkal.

Herrera azonban nem esett kétségbe és segített a sárgának megismételni tavalyi győzelmét, ezzel Quirky 2015-16-os sikerei óta ő az első duplázó.

"Szürreális pillanat volt, elég menő" - mondta a fiatal zsoké.

Mindezt mindössze egy hónappal azután, hogy elballagott a Lennox Academy gimnáziumából, és kevesebb, mint egy évvel lovasengedélye megszerzése után. De Herrera élete nehezen lehetne mozgalmasabb.

Elmondása szerint hétvégén reggel 4:30 és 5:00 között ébred, aztán Santa Anitába megy lovagolni. Ha még belefér az idejébe, Los Alamitosban folytatja, majd tizenegyre visszatér Santa Anitába és felkészül a délutáni versenyekre. Ezt követően újra Los Alamitosba utazik, végig lovagolja a futamokat és nagyjából este tízkor végez.

dh3.jpg

A hétköznapok kicsit békésebbek, hiszen Santa Anita csak pénteken rendez összecsapásokat, Los Alamitos pedig hétközben egyáltalán nem. Ennek ellenére a hétvége fárasztó, de Herrera így szeretné végigcsinálni a tanuló időszakot, ami áprilisig tart.

Apja, Augustine quarter lovakat tartott, ugyanakkor telivérekkel is rendszeresen találkozott egész életében. Karrierje hivatalosan 2021-ben indult, de már előtte komoly tapasztalatot szerzett quarter horse-ok nem-szankcionált match race-ein.

"A quarter horse-ok mindig is a véremben voltak."

Ehhez tavaly csatlakoztak a telivérek is, akikkel január 5-ig bezárólag 386 versenyből összesen 45-ször állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Quarter horse-okkal ugyanez a szám 26 a 203-ból, vegyes tenyésztésű futamokon pedig 14/111.

Mint minden apprentice (tanuló) zsoké, ő is követett el hibákat. Nyáron Kalifornia államban felfüggesztést kapott, miután gondatlanságával szerepe volt egy bukásban Del Marban. Szerencsére nem történt súlyos sérülést. "Sok lovas tapasztalatot a bukásokból és hibákból szerzünk. [...] Ez egy folyamat és tanulni kell belőle."

"Hosszú távon a telivéreknél szeretnék maradni, sokkal több pénz és biznisz van benne, de remélhetőleg még jó ideig sikeres tudok maradni mindkettőben."

A cikkben szereplő információ és interjúrészletek forrása a BloodHorse.

Képek: BloodHorse twitter, Diego Herrera twitter

süti beállítások módosítása