San Siro Stadion: közel 100 év történelme megy a kukába

Lebontják Milánó ikonikus építményét, hogy aztán újra felépíthessék. De mi értelme?

https_static_nieuwsblad_be_assets_images_upload_2019_06_24_7b1cd4a6-9675-11e9-9ce8-c6f259b6bf94_web_scale_0_0739098_0_0739098.jpg

1926. szeptember 19-én egy "duplán hazai" Inter - AC Milan mérkőzéssel nyitotta meg kapuit 35 000 néző előtt a San Siro Stadion. A milánói lóversenypálya mellett épült létesítményt 1980-ban Giuseppe Meazza Stadionra keresztelték át, miután az egykor ikonikus játékos, Meazza mindkét csapat mezét magára öltötte. Noha karrierje az Internél teljesedett ki, így az AC Milan rajongói kevésbé kedvelik ezt a megnevezést, mára már a legtöbb szurkoló szemében csak San Siro maradt.

Többszöri felújítás, tervezés után jelenleg 85 000 - 90 000 főt képes befogadni, de volt, hogy ez a szám elérte a 100 000-et is. A gyepet minden évben cserélik és rendszeresen hatalmas berendezések fedik a karbantartás során. Érdekesség, hogy az Inter hazai meccsein kékbe, míg az AC Milan hazai meccsen vörösbe öltözik az egész épület, amely tovább sugallja a tökéletességre törekvést a két csapat részéről. A probléma tehát nem az együttesek rivalizálása. Ez sosem volt, hiszen a stadion megosztása már közel 100 éve tart. A gond a várossal kezdődött - és ér szomorú véget.

A San Siro tulajdonosa ugyanis Milánó városa. A csapatok bérlik ezt, amely nem kis kiadás számukra, viszont sosem sikerült megegyezni a megvásárlásról. Mára ez odáig fajult, hogy úgy döntöttek: inkább lebontják és építenek egy saját közös stadiont az eredeti helyére. Azok a kérdések, hogy miért nem lehet két külön épület, vagy egyszerűen miért nem hajlandó Milánó értékesíteni a stadiont, megválaszolatlanul maradtak.

De mit is jelent ez pontosan? Bajnokok Ligája döntők, rengeteg válogatott mérkőzés, világbajnoki selejtezők, koncertek helyszíne, ahol nem kisebb legendák léptek már pályára, mint az egyébként San Siro múzeumban is megtalálható játékosok mezein látható nevek: Roberto Baggio, Paolo Maldini, Marco Materazzi, Alessandro Del Piero, Andrea Pirlo, Ronaldo Phenomenon, Kaká, Luís Figo, Ronaldinho, David Beckham és még sorolhatnánk.

maxresdefault_1.jpg

A történelem szele süvít keresztül az építmény minden szegletén, sok futballkedvelő látogat el csak a stadiontúra kedvéért is. Viszont ennek hamarosan vége. Az új stadion a tervek szerint 2026-ban már a téli olimpia nyitóünnepségének fog helyet adni, a maga 65 000 fős befogadóképességével. A Katedrális elnevezésű tervben egyébként egy hatalmas szabadidőpark is helyet kapott, valamint földalatti mélygarázs is épülni készül.

Van azonban valami, amit sem építeni sem pénzért venni nem lehet: a múlt és azok az emlékek, amelyeket generációk futballrajongói zárnak szívükbe. Reméljük még sokáig emlegetni fogjuk ezt a csodálatos épületet és annak legszebb pillanatait.

Fotó: MaxRes

süti beállítások módosítása