Isten éltessen, Rachel!

Ma ünnepli születésnapját minden idők egyik legjobb kancája.

rachel-alexandra-800x445.jpg

2006. január 29-én látta meg az eget Kentuckyban, Medaglia d’Oro és Lotta Kim lányaként. Amit ez a ló letett az asztalra, azzal sokszorosan történelmet írt.

Nem pályafutását fogjuk méltatni, mert véleményünk szerint ember nem létezik a földön, aki ne hallott volna még róla. Inkább idemásoljuk háromévesen szerzett rekordjait:

  • Fantasy Stakes – a legnagyobb különbségű győzelem a verseny történetében (8 ¾ hossz).
  • Kentucky Oaks – a legnagyobb különbségű győzelem a verseny történetében (20 hossz).
  • Preakness Stakes – 85 év után az első kanca nyerő, és az első a 13-as boxból.
  • Mother Goose Stakes – a legnagyobb különbségű (19 ¼ hossz) és a leggyorsabb győzelem a verseny történetében (Ruffiantől átvéve a rekordot).
  • Haskell Stakes – második legnagyobb különbségű (6 hossz) győzelem a verseny történelmében.
  • Woodward Stakes – az első kanca nyerő a verseny történelmében.
  • A két szorosabb győzelmét (Woodward, Preakness) is beszámítva átlag 8 hosszal nyerte versenyeit.
  • Amellett, hogy legyőzte a Travers Stakes és a Belmont Stakes nyerőjét, még 7 másik derbygyőztest (Kentucky Derby, Santa Anita Derby, Arkansas Derby, Louisiana Derby, Illinois Derby, Tampa Bay Derby és Iowa Derby) is maga mögé utasított.

….és ezek csak a hároméves korában elért rekordjai. Mennyi lehet neki összesen?

Élete legnagyobb győzelme.

Trénere Steve Asmussen, állandó zsokéja Calvin Borel volt.

Csodálatos karrierje során 19 versenyben állt rajthoz, 13-szor nyert, ötször lett második.

Életnyereménye 3,506,730 dollár. Hat amerikai állam nyolc pályáján versenyzett. Több pályarekordot is megdöntött. 2009-ben elnyerte a Legjobb Hároméves Kanca és az Év Lova címet Amerikában. 2010-ben Gr 3 szintű futamot neveztek el róla.

2010 szeptemberében vonult vissza a versenyzéstől.

Mint tudják, a megfelelő képzés ellenére, Rachel Alexandra nem tért vissza a 2009-es formájában. Azt hiszem itt az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, és megjutalmazzuk őt egy kevésbé stresszes élettel. Nagy örömünkre szolgál, hogy ő teljesen egészséges, és mi boldogok vagyunk, hogy egy gyönyörű farmon (Stonestreet Farm) fog állni Kentuckyban. Rachel nem tartozik nekünk semmivel. 3 éves korában többször is történelmet írt, és gyanítom, ezen eredményeit még jó ideig senki nem fogja túlszárnyalni. A rajongói nagy izgalommal várták minden egyes versenyét, de minket akkor is lenyűgözött puszta szépsége, bátorsága, ügyessége, ha éppen kikapott.” – mondta a könnyeivel küszködő tulajdonos Jess Jackson.

Nagyon boldog vagyok, hogy a történelem részese lehettem Rachel révén.” – kezdte mondandóját, Steven Asmussen, Rachel trénere. „Szerencsésnek érzem magam, de ez mindannyiunkról elmondható. Csodálatos volt ebben a sikertörténetben részt venni, csodálatos volt átérezni a rajongók szeretetét nap, mint nap. Ő volt a legkecsesebb, leggyönyörűbb ló akit valaha láttam.”

A ménesben, 2011-ben Curlin lett a párja, és 2012 januárjában pej méncsikónak adott életet. Ezután márciusban Bernardinivel párosították. Meg is született a kis kancacsikó, egészen pontosan 2013. február 12-én. Sajnálatos módon az anyakancánál komplikációk léptek fel nem sokkal az ellés után a csikó nagy súlya miatti vastagbélsérülés következtében, és kérdéses volt, egyáltalán túléli-e. A lexingtoni Rood and Riddle Lóklinikán megműtötték Rachelt, de az állapota válságos volt egészen február 15-ig, amikor is arról kaptunk hírt, hogy jól reagált a szervezete a beavatkozásra, és az állapota lassan javul, az étvágya is kezd visszatérni.

Mindeközben újszülött csikójának dajkát kerestek, és sikerült is találni egy alkalmas kancát, úgyhogy a kis kancacsikó nem sínyli meg talán a történteket, 14-én már önfeledten szaladgált a karámban dajkája kíséretében.

Rachelt soha többé nem párosították, de az ő életműve már utódok nélkül is eléggé monumentális.

A végére egy magyar szál: Rachel Alexandrában az egyetlen magyar Epsom Derby-nyerőnk, Kisbér vére csörgedezik.

Isten éltessen!

Kép: @ABRLive Twitter

süti beállítások módosítása