Fuss, Forrest, fuss!

Egyetlen szezon alatt írt sporttörténelmet Forrest Towns.

forrest_towns.jpg

Biztosan nagyon kevesen hallottak róla, pedig egyetlen futásával triplán is sporttörténelmet írt 110 gáton. Az interneten sem sokat találni róla, többet érdemelne. Igaz, egyetlen idényben voltak csak komoly eredményei, de milyenek!

Az 1914-ben, ezen a napon, azaz február hatodikán Georgia államban született srácról hamar kiderült, hogy tehetséges sportoló. A középiskolában még inkább amerikai futballban villogott, aztán egy ösztöndíj reményében váltott az atlétikára, magasugrónak állt. Az egyetemen, a University of Georgián (UGA) aztán 22 évesen megpróbálkozott a gátfutással, s rájött, ehhez több tehetsége van, mint a magasugráshoz: 1934-ben 15.1, 1935-ben már 14.4 másodpercig jutott, utóbbival a világranglista 11. helyén jegyezték.

Az áttörés éve 1936 lett.

Ekkor Forrest 14.1-gyel hatszor futott a régi világcsúcson belül, de csak kettőt olyan körülmények között, hogy azt rekordként hitelesíteni lehessen. Ezek után természetesen a berlini olimpia első számú aranyesélyeseként tartották számon, és ő ehhez méltóan versenyezve lett első.

A berlini 110 gát, a film első nyolcvan másodpercében még előfutamokat mutatnak:

Ám az igazán nagy dobásra még pár napot várni kellett. Pontosan három héttel az olimpiai döntő után Oslóban 13.7-et futott. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség illetékes vezetői egyszerűen nem akarták elhinni, hogy erre reális körülmények között ember képes lehet, filmes és más bizonyítékokat kértek a futásról, és végül csak két esztendővel később hitelesítették Towns eredményét.

Azt az eredményt, amivel elsőként áttörte a 14 másodperces határt, ami a gátfutás történetének legnagyobb (négy tizedes!) rekordjavítását jelentette, egyben a szám leghosszabb ideig (14 évig) élő világcsúcsát eredményezte.

Érdemes figyelni a kéztartást a gát felett

Ezzel a tündöklésnek vége is volt. A következő két évben már csak a világranglista hetedik helyéig jutott el, és az egyetem elvégzése után be is fejezte az aktív sportolást, az UGA atlétáinak vezetőedzőjeként dolgozott egészen 1975-ig.

Forrest Towns 77 esztendős korában, 1991-ben a georgiai Athenban halt meg.

Képek: wikipédia

süti beállítások módosítása