Dubawi - álompárosítás

Születésnapján bemutatjuk Önöknek a Godolphin elsőszámú sztárját.

46821-max.jpeg

Ráadásul még egy, egészen királyi apropója van írásunknak: nem más érkezik hozzá fedeztetésre, mint a tizenegyszeres Gr1-nyertes, kétszeres Év Lova, Enable. A Juddmonte szuperklasszis kancája idén Kingman csikóját várja, Európa egyik abszolút királyának személyében azonban már a következő szerencsés mén is megvan. A Godolphin szuperlovának neve valószínűleg senkinek nem ismeretlen, ha mégis, akkor épp itt az ideje megtudni, miért is az egyik legnagyobb alakja az európai lóversenyzésnek.

Dubawi 2002-ben született Sheik Mohammed írországi tenyészfarmján, a Darley istállóban. Apja, Dubai Millennium igazi klasszis versenyló volt, az Epsom Derby kivételével minden versenyét megnyerte (köztük négy Gr1-es besorolásút), míg anyja, Zomaradah két csúcskategóriás győzelemmel büszkélkedhet.

Megvolt tehát a háttér egy igazi sikersztorihoz, amit már a versenypályán is megkezdett a pej mén. Kétévesen a Superlative Stakesben és a National Stakesben, háromévesen az ír 2000 Guineas-ben és Prix Jacques le Marois-ban ért be elsőként, valamint második lett a Queen Elizabeth II Stakes-ben és harmadik az Epsom Derby-ben.

Kiváló eredményeinek köszönhetően szép reményekkel vonult vissza ménesbe, ami azonban ezután következett, az minden várakozást felülmúlt.

dubawi-worlds-greatest-stallion.jpg

Tenyészkarrierjét 2006-ban kezde tulajdonosai Dalham Hall Stud-ján, ahol örökre kitörölhetetlen nyomot hagyott:

  • 48 utóda nyert már legalább egy Gr1-es futamot,
  • évek óta a Tattersalls yearling-árveréseinek vezető apaménje,
  • Deep Impact mögött második a TRC globális rangsorában,
  • és ő vitte véghez az elmúlt évtized egyik, ha nem legnagyobb trónfosztását: letaszította Galileót az európai lista éléről.

Ivadékai között olyan nemzetközi nagyágyúk szerepelnek, mint Postponed, Ghaiyyath, Too Darn Hot, Lucky Nine vagy Space Blues. Mind többszörös Gr1-bajnokok, sokan több országban vagy akár kontinensen is. Sokszínűségét apaménként jól példázza, hogy 1200 métertől annak duplájáig szinte minden távra adott csúcskategóriás nyerőt.

És a történet még távolról sem ért a végéhez. Minden évben sztárkancák sora vár a pej ménre és jelenleg is számos ígéretes csikója nevelkedik ménesben, akik között, ha minden jól alakul, jövőre már Enable csikója is ott lesz.

Isten éltessen, Dubawi!

Képek: Racing Post, Total Horse Chanel

süti beállítások módosítása