A biztosítótű már neki is sok volt

46 évvel ezelőtt született a XX. század egyik utolsó legendája.

spectacular-bid-marc-bittan-e1581766907382.jpg

„Csak Isten akadályozhatja meg, hogy megnyerjük a Hármas Koronát.” – jelentette ki anno trénere, Bud Delp. „Ő a valaha volt legjobb versenyló, akire kantár került.”

Bár a későbbi Hall Of Fame tréner Delp jellemzése inkább hiperbola, mint sporttörténelmi tény, sokan máig is a legkiválóbb telivérként tartják számon a „majdnem Hármas Korona bajnokok” sorában a feltűnő szürkeséget.

A Belmont Stakes toronymagas favoritjának nem kizárt, hogy meg volt írva: nem hódíthatja el a koronát, hiszen egészen banális módon az utolsó amerikai klasszikus reggelén biztosítótűbe lépett, mely aznap nem, de később komoly komplikációkat okozott neki. A versenyt mégis inkább tapasztalatlan zsokéja, a tinédzser Ronnie Franklin meggondolatlan lovaglása miatt veszítették el.

Ahogyan az majdnem a Florida Derby trófeába is került, még a szezon elején, mikor Delp a győztesek körébe visszatérő Franklin-nek nyilvánosan ordította: „Te idióta! Majdnem megölted a lovat!”

 

 

1978 Kétéves Bajnoka, a Kentucky Derby-re 10 futamot számláló győzelmi sorozattal érkező Spectacular Bid már egészen korán hírnevet szerzett magának, így a Florida Derby-ben Franklin meggyőződése volt, hogy a zsokék összefogtak és direkt akadályozták "The Bid" szabad útját. Ez mégsem fogott ki akkor rajtuk.

Nem úgy pár hónappal később, amikor is a Kentucky Deby és Preakness Stakes győzelme után Franklin mindenképp Secretariat nyomdokaiba szerette volna repíteni Spectacular Bid-et, csak épp elszámolta magát. Delp bár sokáig bízott a fiúban, hiszen ő menedzselte Eclipse-díjazott tanuló zsokévá is, ez után végül lecserélte Bill Shoemaker-re, mint The Bid állandó lovasára.

Ez pedig egy rekordhosszúságú szünetet indított a Hármas Korona történetében: egészen 2015-ig, American Pharoah-ig kellett várnunk az újabb koronázásra.

Na de The Bid igazi sikerszorija itt kezdődik: majd’ három hónapos lábadozás után egy Allowance futamban tért vissza, ahol 17 hosszas előnnyel és egy új pályarekorddal ért haza. Bár annak tekintetében, hogy élete második startján már századpontosan pályarekordot futott, majd a Grade 1-es Laurel Futurity-ban újat is felállított kétéves létére, ez szinte várható volt.

Ezután a Marlboro Cup-ban vett revansot a Belmont-ban előtte végzett Coastal-lal és Golden Act-el szemben, ahol sajnos az egy évvel korábbi Hármas Korona bajnok nem állt starthoz, mert tulajdonosai sokallták a kirótt súlyt. De ami késett, nem múlott: a Jockey Club Gold Cup-ban összemérte gyorsaságát Affirmed és Spectacular Bid, ahol az idősebb kerekedett felül. De egy Év Háromévese címet ez is megért az Eclipse gálán.

 

 

Négyévesen Spectacular Bid makulátlan mérleggel rótta ország körüli útját, meghódítva a Nyugati Partot is. Öt pályarekordot állított fel 1400 métertől 2000 méterig. A Grade 1-es Strub Stakes-ben Noor 30 éve fennálló rekordját döntötte meg 1:57.8-cal 2000 méterre, ami máig világrekord homokon.

Utolsó futamában már ki sem mertek állítani ellene semmilyen lovat: a Woodward Stakes-ben tett egy tiszteletkört és begyűjtötte a díjat. A Jockey Club Gold Cup címvédésének napján sérülés miatt azonnal visszavonultatta Delp.

Utolsó évére ő lett a világ leggazdagabb versenylova 2,78 millió dolláros összekeresettel, és többek között Év Lova díjjal. A BloodHorse a XX. század legjobb lovait felsoroltató 100 tagú listáján a 10. helyre írta fel Spectacular Bid nevét. Sajnos a ménesben nem ért fel a pályán mutatott zsenialitásához, így a 22 millióért szindikáltatott telivér sokaknak okozhatott fejfájást. De sosem vonták vissza tenyésztésből, élete utolsó évében is fedezett.

Spectacular Bid a Caliborne Farmon és később a New York-i Milfer Farms-on töltötte nyugdíját. Előbbiben gyakran versenyzett szomszédjával, Secretariat-tel. 253 győztest nemzett, közülük 47-en nyertek Stakes futamot, és neki köszönhetjük az Európai Sprint Bajnok Mozart-ot is lánya révén.

2003-ban szívrohamban pusztult el New York-ban, június 9-én. Pontosan 24 évvel azután, hogy elesett a Belmont Stakes-ben, elesett az életben is a nagy Spectacular Bid. Sosem feledünk, Isten éltessen az égi legelőkön!

Fotó: Fine Art America

süti beállítások módosítása