A királynő tiszteletére

Szombaton Flemingtonban minden idők egyik legjobb lova előtt tisztelegnek.

06.jpg

Black Caviar nevét 2010 novemberében ismerte meg az egész lóversenyvilág, amikor is négy hosszas előnnyel nyerte meg Ausztrália legnagyobb sprintfutamát. Ez jelen esetben 1200 métert jelent. Ezzel fel is ért a csúcsra, hiszen az ötödik kontinensen nincs a Patinack Farm Classicnál nagyobb verseny. Ez volt az első győzelme a legmagasabb,  Gr1-es szinten. Ezt követően bárhol indult mindig hosszak özönével nyert.

15-16 győztes futás után már olyan népszerű volt világszerte, hogy a másik négy kontinens mindegyikéről érkeztek a felkérések: utazzon oda és versenyezzen ott a csodakanca. Mert kiérdemelte ezt a jelzőt. Mi, a Racing Portalon már 9. győzelme után a neve mellé biggyesztettük ezt. Nem csak az ellenfeleit verte cipóra, hanem a formaszámolókat is folyamatos probléma elé állította. A Racing Postban (nem titok) angol versenybírák számolják a formákat, de ők is a csúcsra emelték a csodakancát.

Egyik ámulatból a másikba estek.

A sprintversenyek, ahol korábban sokszor 4-5 ló egyszerre zuhant a célba unalmassá váltak, ha Black Caviar ott volt a pályán. Ő könnyedén kocogva is 2-4-5 hosszakkal nyert. A televíziós képeken jól látható volt, amikor is a célegyenesre fordulva a legtöbb zsoké már csépeli lovát, Luke Nolen (BC állandó lovasa) csak nyugodtan ült és mosolygott.

A szakma a lábai előtt hevert, és természetesen a közönség is. Azon lóversenynapok hangulata mikor ő is indult, teljesen megváltozott. Megjelentek a drapériák, a zászlók és a sikoltozó hölgyek, sőt a Vogue címlapjáról is ő köszönt vissza. Fan Clubjai alakultak, népszerűsége világszerte az egekig tört. Ausztráliában is egyfajta vetélkedés alakult ki a versenyszervezők között, hogy pályájukra csábítsák a csodakancát.

Bárhol indult a teltház garantálható volt.

bc-1024x500.jpg

Így járult alattvalói elé a királynő kép: @Vinnycenzo_71 Twitter

A nem ausztrál lóversenyrajongók azonban folyamatosan csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a kanca csak és kizárólag hazai pályán szerepel. Ez a felvetés persze butaság, hiszen míg ma pl. Európában egy egyetlen világklasszis sprinter sincs, addig Ausztráliában minimum van öt, akik többsége már kapitulált BC előtt, ráadásul a pénzdíjak sokkal magasabbak odaát. A világ minden pontjáról a csapatra nehezedő nyomásnak engedve, trénere Peter Moody mégis úgy döntött Európába utaztatják a csodalovat, hogy végre hazáján kívül is bizonyítson.

A Royal Ascot zárónapján, 2012. június 23-án, telt ház, több mint 70 ezer néző látogatott ki a London közeli versenypályára, hogy élőben lássa az ausztrál csodalovat az 1200 méteres Diamond Jubilee Stakesben.

A mérlege ekkor 21 futás – 21 győzelem volt.

A páholyában természetesen ott volt II. Erzsébet királynő is. Az angol bukmékerek és szakemberek verseny előtti nyilatkozatai szerint Black Caviar (hiába a számára idegen környezet) verhetetlen lesz, és nem érdemes fogadni rá.

Csak ellene.

A versenyben nem mutatott akkora fölényt, mint odahaza, de a célhoz közeledve itt is magabiztosan vezetett. 75 méterrel a cél előtt azonban lovasa kiengedett, és kis híján odalett a makulátlan mutató. A kanca azonban érezte a veszélyt, megrázta magát és orrhosszal megnyerte a versenyt. A közönség őrjöngött és hatalmas tapssal jutalmazta a 22. győzelmet.

Az első díjat maga a királynő adta át, és a tréner úgy nyilatkozott: találkozott végre Ausztrália két királynője. A ló azonban a királyi gyepen kettős izomsérülést szenvedett (gondoljanak bele: még így is győzött) Ezután megnyerte 23., 24., 25. versenyét is, és minden idők egyik legjobb versenylovaként vonult ménesbe, ahol már több utódot is a világra hozott.

A végére a kötelező adatok:

Tenyésztője a Victoria államban élő Mr R Jamieson, akiről vajmi kevés információval rendelkezünk. A tulajdonosok meghatározása sem egyszerű, így hogy ne vétsünkk hibát, egy az egyben átmásoljuk a neveiket: G J & Mrs K J Wilkie, Werrett Bloodstock P/L Synd.

273861224_3284887475077615_2212486218144494624_n-1024x731.jpg

Papája, a Northern Dancer, Nijinsky családba tartozó Bel Esprit, Ausztráliában, két Group 1-es futamot is nyert sprint távon (2002-2003), míg a mama, Helsinge az equineline.com adatbázisa szerint nem futott versenyben.

Tulajdonosai, a Victoria államban tevékenykedő Peter G Moody-hoz adták tréningbe a kancát. Moody igen sikeres és elismert alakja az ausztrál lóversenysportnak. Melbourne Cupot nyernie még nem sikerült, de nála készül(t) többek között Wanted, Magnus és a Gr1-es sorozatnyerő Typhoon Tracy.

A futam startja: reggel 6:25.

Képek: 7HorseRacing Twitter

süti beállítások módosítása