Mi ne fizessük meg ezt az árat!

Diktatúrákat erősítettünk meg, amiért kegyetlen árat fizetünk.” – olvastuk tegnap a kiváló pénzügyi lapban, a Portfolióban.

Ne ijedjetek meg, nem a politika lesz a Favorit VIP Club első témája, de talán egy elgondolkodtató írást sikerül közölni.

Ma futják a 20 millió dolláros Szaudi Kupát. Mindezt egy olyan országban, ahol “Szaúd-Arábia megpróbálja felhasználni a világ legkedveltebb sportsztárjainak jó hírnevét, hogy elhomályosítsa a brutalitásokról, kínzásokról és gyilkosságokról szóló emberi jogi rekordokat” – idézi az egyik legfontosabb lóverseny szaklap, az amerikai BloodHorse Lucy Rae szavait. A hölgy a https://grantliberty.org/ egyik igazgatója és egyben szóvivője, azé a honlapé, amely kifejezetten sokat foglalkozik a szaúd-arábiai eseményekkel.

Oroszország példáján keresztül ideje lenne megtanulni, hogy az autoriter rezsimek nemzetközi kereskedelembe való integrálása, a Nyugat által támogatott felemelése egyrészt nem hozza el a demokratizálódást, másrészt nem csak olcsó energiát, ruhát és okostelefont eredményez. A rezsimek ilyen közvetett támogatásért a demokratikus világ előbb-utóbb súlyos árat fizet.”– írja szintén a Portfolio.

Mégis hogyan kapcsolódik mindez a lóversenyzéshez?

Úgy, hogy a (majdnem) teljes lóversenysajtó hajbókol egy olyan ország előtt, amely létrehozott egy 20 millió dolláros futamot. Nem számít, hogy abban az országban lábbal tiporják az emberi jogokat?

A tenisz, a Forma-1, az ökölvívás, a birkózás és a snooker sportágak mind csatlakoztak a szaúdi erőfeszítésekhez, hogy világszínvonalú sporteseményekkel teli kirakattal újjávarázsolják az ország arculatát. Így tett egy ideig a rendkívül népszerű UFC (Ultimate Fighting Championship), amíg anyacége vissza nem térítette a 400 millió dolláros szaúdi befektetést Jamal Khashoggima (a szaudi rezsim kritikusa) újságíró meggyilkolása nyomán. A CIA vizsgálata megállapította, hogy a merényletet a szaúdi kormány rendelte el.” – írja a BloodHorse.

Bravo!

Ma pedig úgy teszünk, mintha a mai csak egy lóversenyfutam lenne a sokból.

Úgy teszünk, mintha ez lenne a lóversenyvilág egyetlen „ilyen esete”. Pillanatok alatt elfeledjük, hogy milyen vádak hangzottak el pl. Maktoum sejk kapcsán 2020-ban?

Nem kicsit képmutató az angol lóverseny-társadalom, amikor is azt hangoztatják a tradíció mindenek felett, de font milliókért mégis csendben maradnak. Ha a történelem és a tradíció mindenek felett, hogyan futtathat egy enyhén szólva is „kétes hírű egyén” még ha milliárdos is?

Boris Johnson angol miniszterelnök „nekiment” az orosz oligarcháknak. Befagyasztja számláikat.

Aha.

És eddig miért is nem tette meg mindezt?

Ezek az emberek eddig is bűnözők voltak, a háborútól függetlenül. Addig nem számított mindez?

abramovics.jpg

Akkor boldog volt, amikor a Chelsea magasba emelte a labdarúgó Bajnokok Ligája trófeáját? Vajon milyen pénzből fizette Roman Abramovics Jorginho-ék bérét?

Vagy nézzük az olimpiát, ami körül szintén egyre nagyobb a botrány, főleg a pekingi után.

Kép és cikk: napi.hu

De maradjunk mi csak a lóversenynél!

A közelünkben, Csehországban is tudunk olyan futtatóról, aki tudjuk, hogyan lett dollármilliárdos. A vezető lóversenyállamokban pedig nevek tucatjait sorolhatnánk a kétes hírű futtatókról. Miért csak a sunnyogás van a neveik hallatán? Miért nem vonják meg ezen személyektől a futtatói licenszet?

A rezsimek ilyen közvetett támogatásért a demokratikus világ előbb-utóbb súlyos árat fizet.

Ne legyen kétségünk: a lóversenysport is meg fogja fizetni ezt az árat.

Előzzük meg! Hátha mi még megúszhatjuk!

Hogy a vége ne legyen szomorú: reméljük Mandaloun nyeri a kupát, aki hétfőn lett – kilenc hónappal megkésve – Kentucky Derby-bajnok, most pedig a világ legdrágább galoppfutamát is bezsebelheti. Nem lesz könnyű! A kupa startja: 18.35.

RP TEAM

@thesaudicup Twitter
süti beállítások módosítása