Ez már tizenegy

Szombat hajnalban ismét királykategóriás lóversenyfutamokat láthattunk Ausztráliából. 

blue_diamond_befuto.jpg

Három jutott Melbourne-nek (Caulfiled – CAU), míg kettő Sydney-nek (Royal Randwick – RR), így szinte negyedóránként tapsolhattunk a világsztároknak a két helyszínen.

A sort a Futurity Stakes (CAU – Gr1, 1400 méter) nyitotta, ahol a favoritok egymást figyelték. Elsőként Tofane „nyitott”, de a végjátékban Sierra Sue (Darci Brahma) volt a legerősebb, így tulajdonosáé lett a 450 ezer dolláros első díj. A dobogón Mo’unga és Tofane révén csak új-zélandi tenyésztés. A lónak második, a lovasnak, John Alennek a 15. Group 1-es kupája volt ez.  

Húsz perccel később a nap egyik legjobban várt futamának mezőnye állt startgépbe, ugyanis a Chipping Norton Stakesben (RR – Gr1, 1600 m) ott volt Ausztrália kirakatfutamának, a Melbourne Cup hőse, a tízszeres Gr1-es bajnok szuperkanca, Verry Elleegant (Zed) is. Egyáltalán nem ijedtek meg tőle az ellenfelek, hiszen  tizenketten vállalták a megmérettetést ellene. James McDonald nyugodtan ült a szupersztár nyergében, csak négyszázzal a vége előtt indította, aki küzdelemben ugyan, de meg is nyerte a futamot. 

A kanca kapcsán el lehet gondolkodni, hogy mennyire igaz az a mondás: a jó lónak nincs távja. Novemberben 3200 méterre győzött, most ennek csak a fele, ami teljesen más tempót és fizikai igénybevételt kíván a lótól, de ő ezt is megoldotta.

Várjuk őt Párizsba! 

A kancának 11., trénerének Chris Wallernek 134. Gr1-es (ebből 10. Chipping Norton Stakes) címét jelenti ez a siker.

Sok időnk nem volt ünnepelni a hatéves csodakancát, mert máris a következő generáció kért figyelmet. A Blue Diamond Stakesben (CAU – Gr1, 1200 méter) a jövő reménységei, azaz a kétévesek csatáztak a 900 ezer dolláros első díjért. A csatát most majdnem szó szerint érthetjük, hiszen a 16 fős mezőny egyetlen tagja sem játszott alárendelt szerepet és többen is a célfotóképre kerültek, de a győzelmet a Godolphin lova, Daumier (Epaulette) szerezte meg. 

A Surround Stakes (RR – Gr1, 1400 m) a hároméves kancákat szólította startgépbe. Itt is csak a célfotó tudott dönteni, igaz csak két kiválóság, Hinged és Startantes között előbbi, a Worthy Cause ivadék javára. Mivel a győztest szintén Chris Waller trenírozza, így a 134 máris 135-re változott.

Mégsem ő lett a nap hőse, hanem Brae Sokolsi úr, akinek három Gr1-es győzelmet szereztek lovai szombaton. (Sierra Sue, Verry Elleegant, Hinged.) A futtatók hozzávetőleg 90%-a egész életében egyetlen Gr1-es győzelemről álmodik. Neki 2 órán belül „adtak” hármat lovai. 

Kiváló szórakozás volt ismét a szombat hajnali ausztrál lóversenyünnep. Ha Önök is csúcskategóriás versenyeket szeretnének látni, mindenképpen az ázsiai és ausztrál versenyeket ajánljuk figyelmükbe az év e szakaszában.

Nyitókép: @MelbRacingClub Twitter

süti beállítások módosítása