A húszmillió dolláros zsoké

Kétségtelenül a francia Christophe-Patrice Lemaire volt a szombati est hőse Rijádban... 

wr-800x445.jpg

...de a 20 millió dolláros Saudi Cupot egy idehaza teljesen ismeretlen panamai lovas nyerte, így itt az ideje, hogy kicsit megismerkedjünk vele.

Az 1969-ben, Panamában született Wigberto Ramos hazájában kezdte meg zsoképályafutását. Azonban, ahogyan másoknál, nála is elérkezett a továbblépés ideje és a 90-es évek elején az Államokba költözött.  Nyolc év alatt több, mint 1400 győztest lovagolt, de nem sikerült betörnie az elitbe. Legnagyobb sikerét talán a Florida Derbyben érte el, amikor is 1993-ban Bull Inthe Heather nyergében győzni tudott. Az is a bombameglepetés kategóriájába tartozott.

1998-ban Faisal Bin Khaled herceg tett számára visszautasíthatatlan ajánlatot, amikor is Szaúd-Arábiába hívta dolgozni. Akkoriban még tervben sem volt a Szaúdi Kupa, sőt heti egy versenynap volt: péntekenként kilenc futammal.

A rengeteg beleölt pénz és energia révén az ország versenyüzeme egyre markánsabb lett, ami végül ebben a húszmillió dolláros futamban teljesedett ki.

Wigberto Ramosnak, becenevén “Wiggynek” volt egy utolsó álma visszavonulása előtt, hogy megnyerje a világ leggazdagabb versenyét.

Hogy mennyire reálisan reménykedhetett ebben?

Egy helyi szinten klasszis lovat „kapott” ugyan társának, de Emblem Roadot csak 80/1-hez kínálták előzetesen a fogadóirodák, a 7 különböző országból érkezett 14 induló (és a nemzetközi zsokék krémje) között.

A többi már történelem.

 

Ez tényleg kabinetlovaglás volt.

A lovam nagyszerű versenyt futott, nagyon erős volt. Ő már korábban indult volna, de még fognom kellett egy kicsit. Csak vártam az utolsó 500 métert, hogy megindítsam. Ezen a pályán az a kulcs, hogy az elejéhez közel kell lenned, amikor a 800 métert átléped. Ha közel és jó pozícióban vagy, kívül van a pálya legjobb része. Ez egy nagy kanyar, így ha a lovat egészen kívülre ”teszed”, sokkal jobbak az esélyei. Tudtam, hogy Ő meg tudja csinálni, de most, hogy megcsinálta, még mindig nem hiszem el. Annyi jó lovat győztünk le és ez a világ legnagyobb versenye. Azt hiszem, jöhet számára a Dubai Világkupa. Ő az a fajta ló, aki képes rá. Számára a táv sem számít. Lehet az 1600 vagy akár 2400 méter.” – mondta a boldog zsoké.

Emblem Roadot (Quality Road – Venturini) ugyan helyben trenírozza Mitab Almulawah mester, de az USA-ban született. Yearlingként 230 000 dollárért adták el, majd 2 évesen visszatért a floridai Ocalába,  Breeze Up árverésre, ahol 70 000 dollárért már nem talált gazdára. Végül Szaúd-Arábiában kötött ki, ahol egyszer tulajdonost, kétszer pedig idomárt cserélt. Most boldog tulajként Saud bin Salman Abdulaziz hercegé a 10 millió dolláros csekk.

Nem tudjuk, hogy ott is 10%-e a zsokészázalék, de ha igen, ezzel az 1 millió dollárral szép nyugdíjas évek várnak Wiggyre.

Gratulálunk!

Kép: @CICSaudi Twitter

süti beállítások módosítása