Micsoda család

Igazán megadta a Magyar Lovassport Szövetség a módját, hogy 2021 legjobbjait megünnepelje.

274716372_1561522124222087_2469153075276851565_n.jpg

A Budavári Palotanegyed Főőrségi Lovardájában szombat este ott volt mindenki, aki számít a lovassportokban.

A kitüntetettek listája megtalálható a szövetség felületein, de mi csak egyetlen kategória győztesével foglalkozunk most, hiszen nekik több érintkezési pontjuk is van a lóversenyzéssel.

Kiváló Lovas Család: Babochay – Borsó – Szotyori Nagy család

Érdekesség, hogy a külön szálon indult történetek, mennyire sikeresek lettek összeérve. A bemutatást a riderline.hu honlapról vesszük át:

Babochay Erzsébet: Szüleit kísérve ménesekben nőtt fel, aktívan lovagolt a Tattersallban, versenyzői karrierre nem törekedett, de tolmácsként részt vállalt világbajnokságokon. Gyermekei versenyzéséhez a legnagyobb támogatást nyújtotta, szervezőkészségüket és precizitásukat tőle tanulták.

Bátyja, Babochay György a lovasvilág mindentudója. Telivértenyésztőként, ménesvezetőként, versenybíróként, lovas szakíróként és vezetőként hat évtizede szolgálja a magyar lovassportot. Munkásságát korábban Gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerték el.

Babochay Erzsébet férje, Szotyori Nagy Tamás a Budapesti Lovas Klubban lovagolt. A 70-es évektől professzionálisan szervezett lovas kaszkadőr csapatával történelmi filmek, lovasjeleneteknek szereplője. Később a töki vadaskerti ménes vezetőjeként egyedülálló bravúrt elérve sorozatban négyszer nyerték az általa tenyészett lovak a Magyar Derby kék szalagját.

Fiauk, Szotyori Nagy Ádám 18 évesen nemzetközi Nagy Díjat nyert. Indult díjugrató ifjúsági Európa-bajnokságon. Felnőtt csapatbajnok, aki egy évtizedes kihagyás után visszatért a concour pályákra. A nemzetközi ló- és lovassport aktív tagja, jelenleg angol telivér tulajdonosként vesz részt a hazai lósportban.

Másik fiuk, Szotyori Nagy Kristóf díjugrató versenyzőként többszörös korosztályos bajnok, 2021 felnőtt Championja. 2010 óta vezeti a Díjugrató Szakbizottságot, a Magyar Lovassport Szövetség szakmai alelnöke, lovasrendezvények főszervezője, a Prosper Lovasklub vezetője. Pár hete nyilatkozott nekünk. Ez itt olvasható.

Kristóf felesége, Borsó Ágnes díjlovas korosztályos Európa-bajnokságon lovagolt, versenyzőként, edzőként, tanárként a jelenkor egyik legszélesebb körű tudással rendelkező szakembere.

Szülei, Borsó Béla és Borsó Ilona a hortobágyi Epona Lovasfalu létrehozói, akik magánerőből ménestulajdonosként a 90-es években versenysportunk és lótenyésztésünk egyik legaktívabb bástyájaként váltak a magyar lovas élet oszlopos tagjaivá. Az Epona Spanyol Lovasiskola alapítói, a Papp László Arénában szervezett első lovas gálák főszervezői. Az Iskola lovasai a budavári Oroszlános udvarban több mint száz előadásban életre hívták múltunk legnagyobb lovas értékeit.

Lányuk, Borsó Dorottya az idomítás és tenyésztés megszállottja, a földről való idomítás legjobbja, aki edzőként és pedagógusként vezeti az Epona Spanyol Lovasiskolát.

Párja, dr. Gimesi Zsolt állatorvosként szolgálja a magyar lótenyésztést és lovassportot, a lovak szaporodásbiológiájának kimagasló tudású szakembere.

A család legfiatalabb tagjai, Dorottya, Márk és Zalán lovagolnak, fogatot hajtanak és talán tovább írják majd a család dicsőséglistáját.

Az összes díjazott mellett nekik külön gratulálunk!

Forrás: riderline.hu, kép: Fotó: Tic Photo – Tokodi Tícia

süti beállítások módosítása