A puskagolyóból focista lett

Bob Hayes emlékére.

Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere visszavonulása után sokszor azzal küzdötte fel magát a lapok címoldalára, hogy egy második, focista karriert lebegtetett. Szó volt a Borussia Dortmundról és főleg a Manchester Unitedről, de mostanra kiderült, az egész inkább csak egy PR-geg, a zseniális jamaicai mindössze pár jótékony célú meccsen lépett pályára.

Volt viszont egy jelentős elődje, aki a sprinter karrierje után valóban egy másik sportágra, az amerikai focira nyergelt át, s ott is feljutott a csúcsra. A Puskagolyó becenévvel illetett Bob Hayes az 1964-es, tokiói olimpián előbb világcsúccsal nyerte a 100 métert (kézi időméréssel csak beállította Armin Hary világrekordját, de gépi időméréssel a valaha volt legjobbat teljesítette), majd ugyancsak rekorddal győzött az amerikai kvartettal a 4×100-as váltóban.

Az 1942-ben született, azaz akkor 22 esztendős Robert Lee Hayes még ennek az évnek a végén a sokkal jövedelmezőbb amerikai focira váltott, a Dallas Cowboyshoz szerződött. Több rekord is fűződik a nevéhez, de a legfontosabb, hogy 1971-ben megnyerte csapatával a Super Bowl-t, márpedig ez sem előtte, sem azóta egyetlen olimpiai bajnoknak sem adatott meg. Pályafutása végén még egy évet játszott a San Francisco 49ersnél, majd 1975-ben visszavonult.

Ahogy ez számos élsportolóval megtörténik, „nyugdíjaztatása” után ő sem találta meg a civil életben a helyét, alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Ráadásul egyszer egy beépített rendőrnek akart kokaint eladni, amiért tíz hónapra börtönbe csukták. Végül három leszoktató kúrán próbált a démonjaival megbirkózni, de nem tudott tőlük véglegesen megszabadulni.

a97ec594-de2f-49af-8f21-5d635b6bdd94-31.jpg

Nyilván az ital és a kábítószerek tették tönkre a szervezetét, prosztatarákkal és májbetegséggel küszködött, korai halálát végül veseelégtelenség okozta, 2002. szeptember 18-án, három hónappal 60. születésnapja előtt szülővárosában, a floridai Jakcsonville-ben adta vissza a lelkét a teremtőnek. Négy leány- és egy fiúgyermeket hagyott hátra.

Ám halála után is kavart még viharokat. Ugyan sportolói teljesítményével egyértelműen helye lett volna az amerikai futballisták hírességeinek csarnokában, életében ezt a címet rovott múltja miatt nem kaphatta meg, csak 2009-ben, posthumus választották be.

Az ünnepélyes beavatáson egy nő, az állítólagos testvére felolvasott egy levelet, amiről azt állította, még Hayes írta, s arra kérte, ha beválasztják végül a hírességek csarnokába, ossza meg annak tartalmát a nagyközönséggel. Sokaknak feltűnt azonban, hogy az írásban sok a szakmai tévedés, ráadásul a számítógépen írt levélhez egy olyan betűtípust választottak, ami a sportoló életében még nem létezett. A csaló nő a bíróság előtt végezte.

Egy touchdown a Dallas Cowboysos időszakból

Bob „Puskagolyó” Hayes dicsőséges, másfél évtizedes sportolói pályafutása dicstelen és szomorú véget ért. Kár érte…

Képek:eu.cantonrep.com

süti beállítások módosítása