Szép lett a jubileum

Pénteken hosszú írásban köszöntöttük a 30 éves jubileumához érkező First Ladyt.

forbiden_love.jpg

Cikkünket így zártuk: „Holnap hajnalban, pont a 30 éves évforduló napján, Converge lehet a legfőbb köszöntő.”

Nos, Frankel fia hozzájárult a jeles ünnephez, mert a Randwick Guineasben (Gr1, 1600 méter) Anamoe támadását visszaverve igazán széppé és emlékezetessé tette a jubileumot.

Ha jól láttuk a közvetítésben, a trénerasszony nem volt jelen a sikernél, így társa, Adrian Bott nyilatkozott helyette. Jöhet az Australian Derby április 2-án.

Senki ne lepődjön meg azon, hogy a melbourne-i Australian Guineasben (Gr1, 1600 méter) viszont egy derbynyerő győzött. Ennek oka az ország hatalmas méreteiben keresendő. Míg a Victoria Derbyt (2500 méterre) hagyományosan három nappal futják a novemberi Melbourne Cup előtt, értelemszerűen Victoria államban, addig az Australian Derbyt 2400 méterre, áprilisban és Sydneyben rendezik. 

A Victoria Derby bajnoka, Hitotsu (Maurice) bizonyította, hogy nem csak a távbírás az erőssége, hanem sebesség is bőven lakozik lábaiban, mert mérföldön is imponáló győzelmet aratott egy végletekig kiélezett futamban.

Egészen pontosan imponáló és történelmi győzelmet, hiszen az Australian Guineas 1986-os életre hívása óta, eddig csak King’s High (1988/89) és Mahogany (1993/94) volt képes erre a bravúrra.

Csodálatos lovaglás volt, és ő egy igazán jó ló.” – mondta meghatottan David Eustace társtréner, aki Ciaron Maherrel együtt trenírozza a bajnokot. “Biztosak voltunk benne, hogy jól fog futni, de egy kicsit aggódtunk persze, hogy megvan-e a kellő sebessége a mérföldön szükséges gyorsításhoz, de láthattuk, hogy nem okozott neki problémát. Nem volt túl szép utolsó 100 (méter), de Johnny (Allen – a szerk.) annyira bízott a lóban, hogy emiatt meglehetősen magabiztos volt. Azt fogom javasolni Ciaronnak, hogy március 19-én induljunk vele az ötmillió dolláros All-Star Mile-ban.”

A nap harmadik (időrendben első) Group 1-es futamában, a Futurity Stakesben (Gr1, 1300 méter) egy igazán érdekes eset történt. Hugh Bowman 100. Gr1-es versenyét nyerte a négyéves kanca Forbidden Love (All To Hard) nyergében.

Ez önmagában nem jelentene szenzációt, csak éppen egyszer már elért ehhez a mérföldkőhöz. Bowman ugyanis 2021-ben is győzött itt Savatiano-val, de a lovat majd 10 hónapig tartó vizsgálat után kedden doppingvétség miatt kizárták, ekképp aznap Bowman Gr1-es győzelmeinek száma 99-re csökkent, így fordult tehát az elő, hogy a sztárzsoké kétszer ünnepelhette századik győzelmét királykategóriában, ráadásul mindkétszer ugyanazon futam után. Ezzel Hughie csatlakozott Damien Oliverhez, George Moore-hoz és Jim Cassidyhez, azaz a századosok klubjához. Örök társa és jóbarátja, a szombaton születésnapos Chris Waller nem nyergelt csúcskategóriás nyerőt, de négy szerényebb futamban azért győztek lovai Ausztrália szerte.

Naná, hogy járt a hitvesi csók.

de3a71f812440df86050f4559608fb26.jpg

Hétfőn és kedden is lovak a Favorit fókuszában. Holnap a három amerikai Gr1-es futam rövid krónikájával jelentkezik Papp Virág, míg kedden a Global Champions Tour nyitófordulójáról tudósít Susán Kitti. Tartsanak velünk és szeressék a lovakat!

Kép: @mmsnippets Twitter, racenet Twitter

süti beállítások módosítása