Röpstart az Év Lovának

A Coolmore közzétette, mely kancák várnak St Mark’s Basilicára.

95067-large-800x445.jpeg

A lovasoknak valószínűleg nem kell bemutatni Siyouni klasszis fiát, a laikusok kedvéért azonban röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni főhősünkről.

St Mark’s Basilica Aidan O’Brien kezei alatt már kétévesen begyűjtött egy arany- és egy bronzérmet a királykategóriában, majd gyűjteményét tavaly további négy Gr1-trófeával bővítette. És félreértés ne essék, Európában jelentősen kevesebb verseny kapja meg a legfelső besorolást, mint Amerikában vagy Ausztráliában, azaz tényleg a legjobbak ellen aratott ötször győzelmet.

Tette mindezt három különböző országban és hároméves szezonjában veretlenül. Először Franciaországban zsebelte be a Hármas Korona két első ágát, majd Angliában az Eclipse Stakes-ben már idősebb sztárok ellen is helytállt. Az i-re a pontot az Irish Champion Stakes tette fel, fantasztikus teljesítményének köszönhetően pedig 2021 Év Lovának választották.

st-marks-basilica-arrival-1024x745.jpg

Nyitó fedeztetési ára 65 ezer euró lesz, és máris rengeteg sikeres kancával jelentkeztek be a pejhez első szezonjára tenyészménként.

Believe’N’Succeed (Exceed and Excel) már több nagyágyúnak is életet adott, többek között az Epsom Derby-győztes Anthony Van Dyck-nak és az új-zélandi bajnok sprinternek, Boundingnak.

Scream Blue Murder (Oratorio) maga is büszkélkedhet egy Gr3-sikerrel, valamint egy Listed-nyerő ivadékkal Soon To Panic személyében.

Blanc Bonheur (Deep Impact) Japánban megnyerte a Gr3-as Keeneland Cup-ot, illetve harmadikként végzett a Gr1-es Hanshin Juvenile Fillies-ben.

Angelic Light (Dark Angel) és Joailliere (Dubawi) egyaránt diadalmaskodtak black-type (Listed és Group besorolású) összecsapásokban, míg Lacily (Elusive Quality), Knyazhna (Montjeu) és Chrissycross (Cape Cross) csikóik révén szereztek maguknak nevet Európában és Amerikában.

A legnagyobb név a listán kétségtelenül a Juddmonte büszkesége, a hatszoros Gr1 nyerő Midday, de azon sok világklasszis társaságában látható még Őfelsége, II. Erzsébet Királynő Ascot Gold Cup győztese, Estimate is.

A tenyésztés persze kiszámíthatatlan “szakma” és a felmenők képességei és eredményei nem határozzák meg egyértelműen, milyen telivér kerekedik a csikóikból, de annyi biztos, minden adva van, hogy St Mark’s Basilica a ménesben is megismételje, amit a versenypályán.

Képek: Racing Post, Thoroughbred Daily News

süti beállítások módosítása