Micsoda csúcs!

Két helyszínen összesen hat csúcsfutam rajtolt el tegnap Ausztráliában.

fireburn1.jpg

Pedig még nem is a The Championshipsről beszélünk! Rosehillben (Sydney) öt Group 1 besorolású futamot rendeztek, miközben Flemingtonban (Melbourne) a kontinens egyik legdrágább összecsapásában vetélkedtek a telivérek.

Kezdjük utóbbival, az All Star Mile-lal, amely egészen különleges kiírással rendelkezik. Japánban már 1956 óta nagy népszerűségnek örvend az Arima Kinen, ami nemrégiben az ausztrálokat is megihlette, így 2019-ben először hívták életre a világ legtöbbet fizető mérföldes futamát, melynek mezőnyét a rajongók állítják össze.

A győztes 2,25 millió dollárral térhet haza, a szervezők ugyanakkor a jótékonyságból is kiveszik a részüket; 2019 óta közel 200 ezer dollár gyűlt össze a melbourne-i Royal Children's Hospital támogatására.

zaaki-1024x683.jpg

Az idei kiírás végül nem tartogatott komoly izgalmakat: Zaaki a célegyenes elején átvette a vezetést és egészen a célvonalig nem is tágított az élről, ezzel valósággá változtatva favorit esélyeit. Ugyan az All Star Mile hivatalosan nem minősül Gr1-nek, de a teljesség igényén Leroidesanimaux brit tenyésztésű fia negyedik tiszteletbeli topsikerét aratta.

A győzelem azonban természetesen nem csak a tulajnak kedves, az a Jamie Kah is önfeledten ünneplhetett, aki a korona-szabályozások megszegését követő eltiltás miatt a novemberi csúcsidőszakot kihagyni kényszerült. A lovashölgy hétfőn már öt nyerőt (!) lovagolt Morphettville-ben, köztük egy Gr2 aranyérmest, ennél tökéletesebben pedig aligha zárulhatott volna a hete.

Zaaki trénere, Annabel Neasham csak Rosehillből követte az eseményeket, a futtatói szindikátus tagjai azonban a helyszínen ujjonghattak. Másodikként I'm Thunderstruck, harmadikként Streets Of Avalon végzett.

Eközben Rosehillben kiemelt összecsapások sorát követte végig a közönség, az viszont talán magától értetődő, hogy öt futamról nem fogunk olyan részletességgel, mint a fő attrakcióról. A Ranvet Stakes-ben a tizenegyszeres Gr1-nyerő Verry Elleegant orra alá Montefilia (Kermadec) tört borsot meglepő magabiztossággal, majd Anamoe (Street Boss) lopta el a show-t a Rosehill Guineas-ben. A Godolphin üdvöskéje hat és fél hossz előnnyel kasznizta be harmadik topsikerét, ismételten bizonyítva, hogy évjárata élén a helye.

A George Ryder Stakes-ben Forbidden Love (All Too Hard) kisebb csata után diadalmaskodott Colette előtt, a nap végén pedig egy hihetetlenül kiélezett végjátékban került Shelby Sixtysix-hez (Toronado) a Galaxy Stakes trófeája.

Az öt kiemelt versenyben nem született duplázás - pedig James McDonald nagyon közel került hozzá, a Galaxy-n kívül mindenhol dobogóra lovagolta aktuális társát, egészen pontosan egy győzelem (Anamoe), két második és egy harmadik hely felállásban. 

Az utolsó előtti csúcstalálkozót szándékosan a végére hagytuk, hiszen a Golden Slipper az egész szezon egyik legnagyobb érdeklődést generáló versenye. Nem is csoda, mindenki imádja nyomon követni a jövő reménységeinek fejlődését, a szóban forgó mérkőzés pedig történetesen az elsőszámú csikófutam az ötödik kontinensen. 

A befutóban egy négyes csapat lépett el a mezőnytől, Fireburn azonban a legjobbkor robbantott hatalmasat, végsősoron egyedül emelkedett ki és két és fél hossz előnnyel száguldott be a célba, így Rebel Dane lánya harmadik futására is veretlen. Második Best Of Bordeaux, harmadik Coolangatta. 

"Micsoda finis, hihetetlen. Rebel Dane, ki gondolta volna, hogy egy Golden Slipper-nyerőt ad?" - ámuldozott Gary Portelli, aki egyaránt volt apa és lánya trénere. "Jelenleg ő a legjobb kétéves Ausztráliában, és nincs kétségem afelől, hogy jövőre ő lesz a legjobb hároméves."

Ő látható a nyitóképen lovasával, Brenton Avdulla-val. Nem kérdés, hogy jó néhány ígéretes fiatal és csúcsformában lévő idősebb lovat láthattunk szombaton, akiknek a továbbiakban is hasonló sikereket kívánunk. A hétvége itt azonban nem ért véget - holnap a Hong Kong Derby beszámolójával folytatjuk.

Képek: RaceNet, The Seppelt Wines All-Star Mile twitter

süti beállítások módosítása