Idén már sikerült

Nálunk a kapunyitót rendezték vasárnap, de Hongkongban máris a Derbyben futottak a legjobbak.

news_1_pic1derby20hk20220320-w800.jpg

Méghozzá a négyévesek.

A metropolisz nem csak különleges közigazgatási terület, hanem a különleges a derbyfeltételeket illetően is. A legfontosabb erőpróba ugyanis mindenütt a háromévesek kihívása. Ott nem.

Mivel Hongkong nem a telivértenyésztés fellegvára, egyes lovakat csak hároméves korukban vagy azután szállítanak oda. A Derbyn való részvételhez a felkészülési idő nem lenne elegendő, sőt azt sem szabad elfelejteni, hogy fél év eltérés mutatkozik a lovak életkorának számításában a déli és az északi féltekén született telivéreknél, ezért a Hong Kong Jockey Club 1981-ben úgy döntött, hogy az 1873-ban életre hívott Hong Kong Derbyben ezentúl fussanak a négyévesek.

Ettől függetlenül természetesen ugyanolyan elképesztő várakozás előzi meg, mint bárhol másutt. Ez a hab a tortán, az álmok netovábbja, amit a startgépen olvasható “Once in a Lifetime Glory” felirat is alátámaszt.

A Derby a lósportban a csúcsok csúcsa, döntők döntője, minden résztvevő álma. A felfokozott várakozást nyilvánvalóan az indokolja, hogy egy ló pályafutása során csak egyszer indulhat a futamok futamában. Itt nincs javítási lehetőség.

Sha Tin 85 ezer főt befogadni képes versenypályáján, helyi idő szerint délután 16:40-kor, 14 ígéret indult el a halhatatlanság felé vezető 2000 méteres úton. Ez a maximális létszám. Mármint  startgépben, hiszen az újra erősödő járvány miatt csak a versenyzéshez nélkülözhetetlen résztvevők léphettek be a stadionba.

A pénzdíj sem mellékes természetesen, ez jelen esetben 24 millió hongkongi, azaz hozzávetőleg 3 millió amerikai dollár, amelyből több, mint 1,7 millió USD lett a győztes telivér futtatójáé.

romantic-warrior-800x445.jpg

Egyúttal ez a futam döntött a helyi Hármas Koronáról, ami ott Hong Kong Four-Year-Old Classic Series néven fut. Triplázásról azonban szó sem lehetett, hiszen az első két felvonást 1600 és 1800 méteren két különböző telivér, nevezetesen California Spangle és Romantic Warrior nyerte, így most is őket favorizálták a fogadók.

És ők nem is okoztak csalódást, hiszen az utolsó métereken olyan káprázatos előadást produkáltak, hogy mindannyian megfeledkeztünk a másik tizenkét indulóról. Ilyenkor sokszor érezni, hogy igazságtalanul szorul háttérbe az, aki szoros vereséget szenved, de a krónikák lapjaira az kerül:

Romantic Warrior a 145. Hong Kong Derby bajnoka.

 

Acclamation fia ráadásul már heréltként ült fel a trónra, ami szintén nem megszokott a nagy versenyüzemekben, hiszen például nálunk a kiemelt tenyészversenyekben csak mének és kancák indulhatnak.

A győztes lovas egy esztendővel ezelőtt vigasztalhatatlanul szomorú volt, mert Russian Emperor nyergében fejhosszal kaptak ki Sky Darcitól, de mauritiusi születésű Karis Teetan most annál boldogabban nyilatkozott.

“Tavaly szűken vesztettük el a Derbyt, és ezt egy nagyon nehéz időszak követte az életemben. Nem könnyű másodiknak lenni egy olyan versenyben, amelyet minden idomár, zsoké és tulajdonos meg szeretne nyerni. Nagy falat volt ezt megemészteni, de sikerült. Sokat tanultam abból és ez megkeményített. Itt, Hongkongban tanulsz a hibáidból csak így haladhatsz előre. Amikor kijött a sorsolás (nyolcadik box) nem aggódtam túlságosan, mert megvan a kellő sebessége. Tudtam, hogy milyen jó ló van alattam. Az egyenesig szépen utaztunk, de akkor azt gondoltam magamban: Istenem, Zac lovát (California Spangle – a szerk.) nehéz lesz megelőzni. Ő ugyan egy kis ló, de nagy szíve van, és én nagyon hálás vagyok mindenkinek – a tulajdonosnak, Dannynek (Shum – a tréner – a szerk.) és teljes csapatának.”  

Reméljük felesége is jól van!

A következő tervem a Queen Elizabeth II Cup (április 24 – a szerk.), mert nem jönnek tengerentúli lovak, és itt az ideje, hogy megküzdjön az idősebbekkel is.  Ha nyer, örülni fogok, de ha felszalad az első három vagy négy közé, úgy gondolom, ez jó lecke lesz számára, hogy még jobbá váljon.” – mondta Danny Shum.

Romantic Warrior tulajdonosa, Peter Lau Pak Fai úr örömébe talán kis üröm is vegyül, hiszen egyetlen kisiklást leszámítva gyöngyszeme pályafutása minden versenyét megnyerte, azonban a legutóbbi negyedik helyezése a Classic Cupban azt jelenti, hogy nem lett Hármas Korona bajnok.

Derbynyerő viszont igen!

Képek: @HKJC_Racing Twitter

süti beállítások módosítása